Dijete u SAD-u se kupalo u rijeci. Vjerojatno dobilo amebu koja jede mozak i umrlo

Ilustracija: Shutterstock

DIJETE u Nebraski je umrlo nakon što se vjerojatno zarazilo amebom Naegleria fowleri, poznatom kao amebom koja izjeda mozak, rekli su u srijedu zdravstveni dužnosnici.

Ako se potvrdi, to bi bila prva službena smrt od te amebe u državi.

Ravnateljica zdravstva okruga Douglas, Lindsay Huse, izjavila je jučer da je dijete 8. kolovoza plivalo ​​u rijeci Elkhorn i dobilo simptome bolesti pet dana kasnije. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) provodi daljnja ispitivanja kako bi potvrdio je li infekciju doista uzrokovala spomenuta ameba.

"Radi se o vrlo nesretnom incidentu"

Huse je kazala da je ova vrsta infekcije jako rijetka, ali da uvijek postoji rizik od zaraze ako se na tome području izloži izvorima slatke vode. Dodala je da je moguće kako su i drugi ljudi koji su plivali u rijeci bili izloženi amebi, ali da se nisu zarazili.

"Radi se o vrlo nesretnom incidentu", rekla je Huse, a prenosi NBC News.

Ova vrsta amebe može uzrokovati primarni amebični meningoencefalitis, a nalazi se u mnogim slatkovodnim izvorima na nekim područjima SAD-a. Ako uđe u tijelo kroz nos i dospije u mozak, obično tijekom plivanja ili ronjenja, može doći do oboljenja. Osoba se ne može zaraziti dok pije kontaminiranu vodu te se infekcija ne prenosi s osobe na osobu.

Simptomi zaraze

Simptomi uključuju povraćanje, glavobolju, mučninu i visoku temperaturu, a obično se javljaju unutar 1 do 12 dana nakon infekcije. Kasnije može doći do ukočenosti u predjelu vrata, napadaja i drugih neuroloških simptoma.

"Infekcije se obično javljaju kasnije tijekom ljeta, u toplijoj vodi sa sporijim protokom. Slučajevi se češće identificiraju u južnim državama, ali u novije vrijeme identificirani su i sjevernije. Najbolji način za sprječavanje infekcije je onemogućavanje vode da uđe u nos", rekao je epidemiolog Matthew Donahue.

Pročitajte više