Dio pacijenata bolnice u Sisku leži u 4 šatora: "Pola bolnice je van pogona"

Foto: Index, Marin Tironi/Pixsell

ISPRED Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku već gotovo mjesec dana, otkako je to područje pogodio jaki potres, pacijenti leže u četiri šatora u kojima je ukupno smješteno 40 kreveta. Budući da je odjel interne zadobio jaka oštećenja u potresu, odjel je prebačen u dva šatora koja se nalaze ispred zgrade bolnice. Osim toga, postoje još dva šatora, u jednom leže covid-pacijenti, a u drugom oni za koje se sumnja na covid-19. Indexu je to potvrdio pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Marin Repustić.

Crvenu oznaku dobila je zgrada stare interne i zgrada uprave bolnice, dok su dodatni detaljni izvidi potrebni za zgradu nove interne, koja zasad ima žutu oznaku.

Repustić navodi kako unatoč svemu u bolnici radi gotovo sve.

S druge strane dr. Ivana Šmit, specijalist internist-subspecijalist kardiolog koja radi na odjelu interne, kaže nam da je iz pogona ispalo gotovo pola bolnice.

"Mi sad preživljavamo, ovo je daleko od vraćanja u normalu, istovremeno ne dobivamo nikakve informacije. Ne znamo kad će se osposobiti interna, pacijenti nam leže u šatorima. Imamo tri ambulante na ginekologiji, jedna za reanimaciju, jedna za hitne preglede i u zgradi kirurgije u prizemlju se sad radi UZV srca, do daljnjeg ne možemo raditi ergometriju ni kardiološke preglede. I dalje ne radimo gastroskopije i kolonoskopije. Na kapaljku smo dobili informacije da će se gastroskopija i kolonoskopija obavljati u Popovači, u tamošnjoj psihijatrijskoj bolnici gdje postoji internistička klinika. Ne znamo ni gdje će nam se vratiti kapaciteti, nemamo pojma ni o čemu", ispričala je dr. Šmit za Index.

Navodi kako sve što se obnavlja, to rade djelatnici bolnice, a dotaknula se i situacije s koronavirusom.

"Testiraju se samo hitni slučajevi, domovi prepuni korone"

"Situacija s koronom nam je takva da nam je Dom umirovljenika u Sisku krcat zaraženima s koronom. Infektolozi odlaze tamo u vizitu, što je bolje nego da ih se dovodi u šator pred bolnicu. U domu je dosta zaraženih, no na sreću većina je procijepljena pa zaraženi imaju blaže kliničke slike. Situacija je alarmantna što se tiče domova. Testiraju se samo hitni slučajevi, odnosno samo oni koji imaju opasne simptome", kazala je.

Za petrinjski dom zdravlja pak navodi da je jedna njihova lokacija skroz razrušena i da većina liječnika radi online ili preko telefona i koriste drugu lokaciju doma zdravlja u kojoj su sad smješteni svi, odnosno ambulante iz oba doma. Samim time, navodi, nema testiranja na koronu u onolikom broju kao prije potresa.

"I dalje ne znamo što je s novim paviljonom koji je u potpunosti izgrađen. Puna dva tjedna nakon potresa tamo nikog nije bilo da dovrši što treba. Taj je paviljon zgrada od šest katova i sufinanciran je novcem iz EU fondova za dnevnu bolnicu i objedinjeni bolnički hitni prijem. Doznali smo da se u zgradu ne smiju useliti bolnički odjeli, premda bi se teoretski tamo mogao smjestiti velik broj odjela, no kako je financiran novcem EU za točno određenu stvar, dnevnu bolnicu i hitnu, rekli su nam da to mora biti tako. Međutim, nadamo se da će se ići i u prenamjenu prostora jer su sad druge okolnosti i trebalo bi se što prije useliti", rekla nam je dr. Šmit.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Marin Repustić za Index je pak rekao kako se situacija u bolnici potpuno stabilizirala te da rade gotovo svi odjeli.

Pomoćnik ravnatelja: Radi nam skoro sve

"Radi nam skoro sve. Točne informacije o radnom vremenu ambulanti objavljene su na stranicama bolnice. Praktično nam je cijeli hladni pogon u funkciji, ne rade se samo neki pregledi na neurologiji i oftalmologiji", rekao nam je Repustić.

Pitali smo ga jesu li i dalje šatori ispred bolnice puni pacijenata i što će biti s njima.

"Jedino su nam interna i covid-odjel u šatorima. U šatorima je ukupno 40 kreveta, po 10 u svakom, to su vojni šatori, oni su grijani, imaju struju, monitore i tamo ima pacijenata koji leže. No ne radimo gastroskopije i kolonoskopije. Internistički pacijenti nam nisu smješteni u zgradi jer je ona oštećena tako da imamo dva šatora za pacijente s odjela interne. Oni su tamo dok ih ne stabiliziramo pa se kasnije šalju u druge bolnice. Svi teži pacijenti se šalju u bolnice u Zagrebu i Karlovcu. Internu ćemo smjestiti na kirurgiju kad se ona obnovi, no ne znamo kad će to biti", rekao nam je Repustić.

Sve pacijente koji trebaju rehabilitaciju šalju u Lipik, a palijativu u Dugu Resu.

Što se tiče nove zgrade bolnice, navodi kako ona još nema uporabnu dozvolu.

"Nema uporabnu dozvolu i nju nije lako dobiti, ta zgrada ima samo struju i vodu", rekao je Repustić.

Pročitajte više