Direktor HTZ-a: Teško da će se i nakon pandemije putovanja vratiti na staro

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

POTPISIVANJEM Memoranduma o razumijevanju s njemačkim autoklubom ADAC-om te skupom sa stranim turoperatorima o globalnim trendovima putovanja i njihovom ocjenom o dobroj poziciji hrvatskog turizma na međunarodnom tržištu u Župi dubrovačkoj danas su počeli Dani hrvatskog turizma (DHT).

Nakon potpisivanja memoranduma s ADAC-om ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je da to ima veliku ulogu na njemačkom tržištu, a Hrvatska je prva zemlja čije je Ministarstvo turizma i sporta potpisalo takav memorandum.

"Zalažemo se za to da cijela EU ima nešto poput zajedničke vinjete"

"ADAC ima više od 21 milijun članova koji ih slušaju i važni su nam i za promociju te druge aktivnosti na njemačkom tržištu, koje je i najzastupljenije u hrvatskom turizmu. Daljnjom razmjenom informacija i podataka na različitim razinama još ćemo kvalitetnije promicati hrvatsku turističku industriju", dodala je ministrica.

Direktor ADAC-ovog odjela za turizam Karlheinz Jungbeck ocijenio je da je to prilog dobre povezanosti njemačkog i hrvatskog turizma, kojemu ADAC pridonosi informacijama i preporukama za kampove i putovanja, ali i o prometu, za što je uvijek dobro imati više i pouzdane podatke.

"Zalažemo se za to da cijela EU ima nešto poput zajedničke vinjete, mobilne aplikacije ili neki sličan alat za bolju povezanost i protočnost prometa, posebice u visokoj sezoni, što je i dio plana EK u projektu Conectivity Tollbox, i drago nam je da ćemo sada moći i bolje surađivati s Hrvatskom i njezinim autoklubom, cestarskim tvrtkama i sličnim", naglasio je Jungbeck.

"Teško očekivati da će se putovanja vratiti na staro"

Na skupu s predstavnicima globalnih turoperatora TUI i easyJet Holiday te rezervacijske platforme Expedia i lanca grčko-ciparskih hotela Atlantic Hotels o trendovima u putovanjima uslijed pandemije, svi su se složili da se Hrvatska relativno dobro nosi s pandemijom te planiraju nastaviti suradnju s hrvatskim turizmom.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je teško očekivati da će se putovanja vratiti na staro.

"Puno se toga promijenilo u pandemiji, ali ipak je Hrvatska uz mjere i suradnju vlade i sektora u 2021. imala odlične rezultate u turizmu te je do 26. listopada ove godine s 83 milijuna noćenja na oko 77 posto iz 2019. Sada je već 'debelo' u pripremi 2022. i uz nastavak pandemije najvažnije je biti fleksibilan i prilagođavati kampanje tržištima i situaciji", istaknuo je Staničić.

Suvlasnik lanca hotela Atlantics Hotels Dimitri Nicolaides istaknuo je za buduća putovanja važnost fleksibilnosti u destinacijama, nacionalne mjere zaštite zdravlja, ekološke ponude, održivost i digitalizaciju, koja je upravo u pandemiji ubrzala i u turizmu.

"Promjena zadnje dvije godine je i jači fokus svih na lokalna/domaća tržišta jer se manje putuje izvan zemalja, pa i to postaje normalno. Ono od prije teško da će se vratiti i kad prođe pandemija. Zdravlje i sigurnost destinacije su sada u prvom planu i turisti žele znati sve o tome kada biraju odredište za odmore", poručio je Nicolaides.

"90% turista je najviše zanimalo kako se u destinaciji pridržavaju mjera"

Komercijalni direktor TUI Nordica Tommy Serban opisao je kako su se prilagodili pandemiji uz uvođenje mogućnosti testiranja za putnike i razne druge mjere, ali i rezali troškove i još traže rješenja za prekooceanska putovanja, dok je direktorica razvoja Expedie Evelina Hederer istaknula da su naučili više slušati klijente i što žele.

"Odlično su klijenti reagirali na reklame s maskama u hotelima i avionima, a devet od deset njih je najviše zanimalo kako se u destinaciji pridržavaju propisanih mjera", izdvojila je Hederer.

Komercijalni direktor easyJeta Paul Bixby rekao je da su iz istraživanja dobili podatak da 64 posto turista više ne bi bukiralo putovanje za koje ne mogu dobiti povrat novca ako bude problema.

Svi su 2022. označili važnom za jači povratak turizma ili blizu razina iz 2019., osim za avioindustriju, koja se tome nada 2023. i 2024., a Hrvatsku već sada prodaju za 2022. i kažu da je dobra potražnja.

Susret veleposlanika, direktora HTZ-a i ministra Grlića Radmana

Na DHT-u su o budućoj promociji turizma u svijetu razgovarali i direktori stranih predstavništva HTZ-a te veleposlanici RH s ministricom Brnjac i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, koji je naglasio uspjeh hrvatskog turizma u 2021. te da mu iz svijeta mnogi prenose i optimistične informacije za 2022.

Iduće godine obilježava se 30. godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske, za što se već pripremaju aktivnosti, u što će se uključiti i diplomacija i direktori HTZ-a da se postignućima u tih 30 godina Hrvatska dodatno predstavi i promovira u svijetu, najavili su.

Suradnja poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma

Predvečer je ministrica Brnjac održala sastanak i s predstavnicima turističkog te poljoprivrednog i prehrambenog sektora s ciljem njihovog jačeg povezivanja, a među sudionicima sastanka bili su ljudi iz nekih od najvećih prehrambeno-poljoprivredne industrija Podravke, PIK Vrbovca, Vindije, Grupe Pivac, Fortenove, PPK Valpova i drugi.

"Povezivanje je moguće jače kroz suradnju poljoprivrednih i gastronomskih subjekata, što vodi ka rastu prodaje proizvoda OPG-ova u turizmu, ali i kvalitete hrane koju turisti traže", rekla je Brnjac, dodavši da je moguće i više surađivati, posebice s obzirom na daljnju usmjerenost hrvatskog turizma na ekološku osviještenost i održivi razvoj.

"Strategija Europske komisije je 'Od polja do stola'. Hrvatsko polje je poljoprivreda, a stol turizam i moramo napraviti sve kako bismo to što bolje povezali", poručila je Brnjac.

Prvog dana DHT-a održan je i Hrvatski turistički forum HGK o važnosti digitalizacije, na kojemu je istaknuto i da je pandemija i u hrvatskom turizmu ubrzala procese digitalne transformacije te donijela razne programe edukacije za poduzetnike u turizmu poput akademije Uplift o učincima i prednostima digitalnih procesa u promociji, prodaji, oglašavanju i drugo.

Pročitajte više