Optuženi roditelji dječaka koji je pucao u školi u SAD-u: "Neka preuzmu odgovornost"

Screenshot: YouTube/FOX

PODIGNUTA je optužnica protiv roditelja tinejdžera koji je upucao i ubio četvero učenika u srednjoj školi Oxford u Michiganu.

James i Jennifer Crumbley optuženi su za četiri točke ubojstva iz nehaja, objavila je danas okružna tužiteljica Karen McDonald.

15-godišnji Ethan Crumbley navodno je u utorak očevim pištoljem ubio četvero učenika te ozlijedio sedam ljudi. Sudit će mu se kao odrasloj osobi po jednoj točki optužnice za terorizam, četiri točke optužnice za ubojstvo prvog stupnja, sedam za napad s namjerom ubojstva i 11 za posjedovanje vatrenog oružja.

Poruka sa zabrinjavajućim sadržajem

McDonald je na konferenciji za novinare predočila dokaze o zabrinjavajućoj poruci koju je Ethan Crumbley nacrtao nekoliko sati prije pucnjave, a zbog koje su njegovi roditelji pozvani u školu.

"Iako je 15-godišnjak bio taj koji je ušao u srednju školu i povukao okidač, i drugi su tome doprinijeli. Namjeravam ih pozvati na odgovornost", rekla je McDonald, a prenosi ABC News.

Ethan Crumbley je naime bio sa svojim ocem kada je kupio pištolj 26. studenog te je nakon toga objavio fotografije pištolja na društvenim mrežama napisavši: "Upravo sam dobio svog novog ljepotana." Njegova majka je također na internetu pisala kako testira novo oružje sa svojim sinom.

Kada je nastavnik nekoliko dana prije pucnjave vidio da Ethan tijekom sata istražuje razne vrste streljiva, u školu su bili pozvani njegovi roditelji. No, nisu se pojavili niti odgovorili na poziv. Dapače, Jennifer Crumbley je svom sinu poslala poruku u kojoj stoji kako "nije ljuta na njega, ali da mora naučiti kako da ga ne uhvate".

"Ne mogu prestati misliti na to, pomozite mi"

McDonaldu je navela kako je na jutro pucnjave jedan nastavnik vidio zabrinjavajuću poruku na dječakovom stolu. Radilo se o crtežu pištolja koji je uperen u tekst: "Ne mogu prestati misliti na to, pomozite mi." Na drugom dijelu poruke bio je nacrtan metak, a iznad njega je napisano kako je "posvuda krv".

Ethan je poslan van s nastave, a njegovi roditelji su pozvani u školu.

"Na sastanku je njegovim roditeljima pokazan crtež te im je savjetovano da u roku od 48 sati odvedu svog sina na savjetovanje. Jamesu i Jennifer Crumbley nisu nakon toga pitali sina ima li pištolj kod sebe ili gdje se vatreno oružje nalazi niti su pregledali njegov ruksak", kazala je McDonald.

Nakon prvih vijesti o pucnjavi u školi, Jennifer Crumbley je sinu poslala poruku: "Ethane, nemoj to napraviti." James Crumbley je nazvao policiju, kazao kako mu nedostaje pištolj i da bi napadač u školi mogao biti njegov sin.

McDonald je rekla da je ubojstvo iz nehaja "najjača moguća optužba protiv roditelja osumnjičenog".

"Svrha ovih optužbi je da se pojedinci koji su pridonijeli ovoj tragediji pozovu na odgovornost i da se pošalje poruka da i vlasnici oružja snose neku odgovornost. Ako se tako ne ponašaju, postoje ozbiljne kaznene posljedice", dodala je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više