Dječji dom u Nazorovoj pun, ravnateljica apelira da im se jave mladi udomitelji

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

JASNA ĆURKOVIĆ KELAVA, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj ulici, rekla je u Dnevniku HTV-a kako je taj dom premašio predviđene kapacitete i da se zato smanjuje kvaliteta skrbi.

"Kada je riječ o domovima za nezbrinutu djecu, u Hrvatskoj postoje standardi koji bi se trebali poštivati. Na primjer, jedna osoba može brinuti za pet-šest male djece u skupini, ali se ne bi trebala brinuti o osmero ili devetero djece. 

Mi smatramo da je ovo jedno privremeno stanje, dok se ne dogodi nekakav bum udomitelja, nadamo se da će se dogoditi", rekla je Ćurković Kelava za Dnevnik HTV-a.
 

Ravnateljica poziva mlade udomitelje da se jave

Trenutno u Hrvatskoj ima 1227 udomitelja, a broj djece u udomiteljskim obiteljima je 1923. Ravnateljica doma kaže kako je povećana udomiteljska naknada, kao i naknada opskrbnine za dijete. Broj udomitelja djece nije se povećao pa Ćurković Kelava kaže kako su krenuli u kampanju za povećanje broja udomitelja.

"Ne treba mijenjati samo Zakon o udomiteljstvu, treba mijenjati Zakon o rodiljnim naknadama", govori ravnateljica doma. Ove godine je posvojeno 170 djece, ali iz obitelji je izdvojeno 390 djece. Iz Ministarstva su poručili da se neće graditi novi domovi.

Ćurković Kelava za Dnevnik HTV-a navodi kako je prevelik pritisak za smještaj izdvojene djece. Ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj pozvala je da se jave novi, mladi udomitelji. "Udomiteljstvo je lijep i human način", poručila je.

Pročitajte više