Djelatnica Vinogradske pacijentima uzimala novac za participaciju, ukrala 91.000 kn

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 59-godišnje hrvatske državljanke zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, opisanog u članku 291. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona/11 u vezi članka 52. KZ/11, objavio je DORH.

"Postoji osnovana sumnja da je 59-godišnja okrivljenica od 29. ožujka 2010. do 9. studenog 2017., kao zaposlenica jednog bolničkog centra u Zagrebu, postupala protupravno u nakani da se značajno nepripadno okoristi na štetu pacijenata i centra, i to na radnom mjestu administrativnog referenta zaduženog za poslove obračuna i naplate troškova liječenja, naplaćivanje participacije za liječenje te troškova dnevne bolnice, obračuna učinjenih usluga u specijalističkim ambulantama i konzilijarnoj službi.

Oštetila bolnicu i pacijente za 91.000 kuna

Osnovano se sumnja da je iskorištavala okolnost da se radi o nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima na bolničkom liječenju i neistinito im predočavala da moraju platiti polog za bolničko liječenje, odnosno bolničku participaciju, kao i da je tražila od njih da joj predaju novac u gotovinskim iznosima neistinito govoreći pacijentima da će ona taj novac uplatiti na račun centra. Kada su joj pacijenti povjerovali i predavali joj novac, okrivljenica ga je, osnovano se sumnja, nepripadno zadržavala u vlastitu korist.

Postoji osnovana sumnja da bi, iako je bila dužna zadužiti blok uplatnice radi izdavanja odgovarajuće potvrde pacijentu o plaćanju participacije, u pojedinim slučajevima na povijesti bolesti pacijenta naznačila polog bolničke participacije i potvrdila to potpisom, odnosno izdala potvrdu centra, a primljene novčane iznose bi nepripadno zadržala za sebe ne uplativši ih u blagajnu bolničkog centra.

Postoji osnovana sumnja kako u slučajevima kada bi i uplatila primljeni novac u blagajnu, pacijentima nije vraćala razliku između cijene zdravstvene usluge i novčanog iznosa koji su joj predali pacijenti kao polog bolničke participacije. U pojedinim slučajevima bi pacijentima neistinito navodila kako imaju dug s osnova bolničke participacije, a u slučajevima kada bi pacijenti primali opomene za neplaćene račune za troškove bolničkog liječenja, neistinito bi im predočavala da se radi o pogrešci u sustavu ili naknadno uplaćivala dužne iznose, sve u cilju prikrivanja nepripadno pribavljenog novca.

Osnovano se sumnja da si je okrivljena 59-godišnjakinja na opisani način ostvarila nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 91.199,00 kuna pri čemu je oštetila bolnički centar za iznos od 65.645,00 kuna, a pacijente tog centra za iznos od 25.553,00 kuna", objavio je DORH.

Pročitajte više

 

Pročitajte više