Đerek prijavila bivšeg gradonačelnika Baldasara DORH-u: "Ovo je teško kršenje zakona"

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

PROČELNICA Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita Maja Đerek prijavila je bivšeg splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara DORH-u. U pitanju je suglasnost izdana pred kraj Baldasarove vladavine, početkom veljače 2017., svega mjesec i pol dana prije no što je morao odstupiti s pozicije, piše Dalmatinski Portal.

Dokumentom na kojem se nalazi samo potpis Ive Baldasara dana je suglasnost trgovačkom društvu Teraca za korištenje nenatkrivene terase smještene iznad drugog kata na adresi Obala hrvatskog narodnog preporoda 24. 

Suglasnost je izdana na tri godine, a Teraca je obavezana na plaćanje naknade od 75 kuna po kvadratu, što iznosi ukupno 3605.25 kuna plus PDV. Tvrtka je taj iznos uredno plaćala, no suglasnost nije produljena nakon što je istekla. Na terasi u najmu uređen je restoran s nezaboravnim pogledom na Rivu. 

Pročelnica Đerek kaže da joj se Teraca d.o.o. u travnju obratila za produljenje suglasnosti. Kada se upoznala s predmetom, žurno je pokrenula potrebne pravne korake. 

"Teško kršenje zakona"

"Rekla sam im da je suglasnost protuzakonita i da moraju napustiti prostor. Ovo je teško kršenje zakona, zlouporaba ovlasti i pogodovanje privatnom subjektu. Natječaja nije bilo, cijena je određena proizvoljno, a suglasnost dana bez privatnih suvlasnika.

Kompletna dokumentacija je poslana Državnom odvjetništvu da se utvrdi postoji li kazneno djelo. Suglasnost je i formalno-pravno stavljena van snage, premda je istekla", rekla je Đerek za Dalmatinski portal.

Sporno joj je i što se u konkretnom slučaju ne radi o poslovnom prostoru, a ni o javnoj površini, nego o zajedničkom vlasništvu suvlasnika zgrade koja nije etažirana. 

Pročitajte više