Đogaš se izvlačio da Puljkove birače nije proglasio nenormalnima. Onda napao Puljka

Screenshot: HRT

IVICA Puljak gotovo je pobijedio u prvom krugu izbora prošle nedjelje. Razlika između njega i Zorana Đogaša bila je velika, a dobio je manje glasova nego Vice Mihanović godinu dana ranije. Đogaš je u središnjem Dnevniku HRT-a na to odgovorio da se "semafor zaustavio na ispod 50% i da se ide u drugi krug". "Ne prenose se nikakvi bodovi. Krećemo od 0:0. Znači iste su šanse." Smatra da je HDZ ostvario stabilan rezultat, a da je namjera ovih izbora bila rasturiti splitsku ljevicu. 

"Razlog za nisku izlaznost je izabrano vrijeme izbora. Usred ljeta napraviti nepotrebne izbore, koji su pomalo hir ili politički ekshibicionizam kolege Puljka, očito je imalo jednu namjeru, a to je da potpuno rasturi splitsku ljevicu. Nakon ovih izbora nema više Pametno i Možemo. To su njegovi bivši suradnici. SDP je ostvario jako slab rezultat, a i Most je sa svojim vratolomijama iznevjerio svoje birače. Tu smo gdje jesmo", kazao je nezavisni Zoran Đogaš, koji ima potporu HDZ-a i HSS-a.

"HDZ je ostvario vrlo stabilan rezultat"

"HDZ je ostvario vrlo stabilan rezultat. Ponajbolji od 2000-ih godina", rekao je Đogaš. 

"Rezultat Andre Krstulovića i ovaj koji smo mi sada postigli su oko 26%. Broj birača za gradsko vijeće u Splitu je bolji nego što je bio prošle godine. Međutim, zbog ovakvog sustava izbora je osam vijećnika umjesto devet vijećnika", rekao je Đogaš.

Govoreći o osvojenim vijećničkim mjestima Centra, kazao je da se semafor zaustavio na 15, a ne na 16.

"Drago mi je da gospoda iz SDP-a i Mosta još ne donose svoje zaključke. Iznevjerili bi svoje glasače u drugom krugu da idu u nekakve a priori dogovore s kolegom Puljkom. Očito je ta priča propala već jedanput, pa ne vjerujem da neće propasti i opet. Naime, sav onaj rad ili nerad u 10 mjeseci rezultirao je ovime sada. Split se nalazi u situaciji koja nikad nije bila gora. Imamo potpunu stagnaciju, zaustavljanje svih projekata," dodao je. 

Govoreći o razlici ostvarenoj u prvom krugu izbora između njega i Puljka, rekao je da je to svega 14-15 posto glasova birača. 

"To je kao da je svaki sedmi građanin rekao nešto, a njih šest nije reklo ništa ili je svojim djelom zapravo reklo vrlo snažnu poruku. Ta snažna poruka u nama budi optimizam za drugi krug. Siguran sam da će se oni probuditi i kad vide što se zapravo događa, onda će stvari izgledati potpuno drugačije", kazao je.

"Ovo je bio cilj da se sruši čitava ljevica, usiše, i sada je gospodin Puljak ultraljevica, što nema nikakve blizine s onim nazivom Centar"

Na pitanje nije li slaba izlaznost zapravo poruka svim političkim opcijama koje nisu motivirale birače da izađu na birališta, Đogaš je potvrdio i kazao da su HDZ-ovi birači isto pratili taj trend slabije izlaznosti, ali da postoci govore kako su oni ipak izašli više nego drugi. 

"Ovo je bio cilj da se sruši čitava ljevica, usiše, i sada je gospodin Puljak ultraljevica, što nema nikakve blizine s onim nazivom Centar. S druge strane imate mene, koji sam nestranački kandidat HDZ-a. Sve moje svjetonazorske vrijednosti su upravo tu gdje je HDZ - domoljublje živim čitav život i u srcu mi je, demokršćanstvo, narodnjaštvo. To su vrijednosti desnog centra", kazao je.

Odgovarajući na pitanje je li uvrijedio birače koji su izašli u prvom krugu izbora svojom izjavom s konferencije za novinare kako se nada da će u drugom krugu na izbore izaći normalni, pristojni, pitomi birači koji prepoznaju vrijednosti, Đogaš je izjavio da je to izvučeno iz konteksta. 

"Naravno, svi su birači normalni"

"Naravno, svi su birači normalni, nema nikakve podjele po normalnosti u tome. Mislio sam govoriti o onima koji su obični ljudi, kao što sam i ja, koji su štufi svega, kojima je ovo dosadilo, koji imaju jednu dozu osjećaja da ih netko maltretira pozivom na izbore usred ljeta. Idući krug je 10. srpnja i bit će usred turističke sezone.

To stanje zapravo nije normalno, takav poziv na izbore i ovakva manipulacija zbog svojih nekih privatnih ili obiteljskih interesa ili političkih ambicija - nije normalno. Mi svi građani Splita smo prevareni", rekao je.

Istaknuo je da građanima želi poručiti kako vjeruje u njih i njihov potencijal te da će u drugom krugu izbora pokazati što Split stvarno jest. 

"Ne pristajemo biti taoci nikakvih ekshibicija, nikakvih političkih priča, mantri i prevara te nikakvih ambicija poput - jedan dan u Zagrebu, jedan dan u Splitu", istaknuo je među ostalim Zoran Đogaš.

Pročitajte više