Do ljeta 5G mreža stiže u cijelu Hrvatsku, evo što se mijenja za korisnike

Foto: Shutterstock

SVI su čuli za 5G mrežu, no znate li kakvu budućnost nam ona zapravo donosi? Predviđa se da će ova nova tehnologija donijeti porast BDP-a u Hrvatskoj od 1.72%, a stvorit će i nove prilike za zapošljavanje. O svemu smo razgovarali s Nenadom Šlibarom, članom uprave i glavnim direktorom za tehniku u Telemachu, koji nam je ispričao što nam sve donosi 5G tehnologija.

"Sve je dostupno u sekundama"

5G mreža stigla je kao nasljednica 4G, pa nas je zanimalo u čemu će korisnici najviše primijetiti razliku. "Mreža pete generacije korisnicima donosi bolje korisničko iskustvo", priča Šlibar. Kaže kako sada možemo surfati uz gigabitne brzine, a internetska veza je pouzdanija i stabilnija, što omogućuje istovremenu komunikaciju i povezanost velikog broja uređaja.

Dodaje kako korisnici mogu primijetiti promjene i pri preuzimanju i učitavanju velikih sadržaja, koje se sada odvija velikom brzinom: "Filmovi, serije, audio i e-knjige, omiljeni glazbeni albumi i drugi sadržaji – sve je dostupno u sekundama", pojašnjava Šlibar.

O kolikim se brzinama zapravo radi?

Priča nam da je najveća prednost 5G mreže niska latencija i visoka brzina, koja u Telemach mreži danas doseže i do čak 1.8 Gbps. To je pokazalo i mjerenje tvrtke Ookla, koje kaže da je Hrvatska po medijalnoj brzini downloada na mobilnom internetu u ožujku bila u top 10 država svijeta, a najveće 5G brzine downloada i uploada postiže Telemach.

Pitali smo ga kako su došli do ovakvih rezultata. "Rezultat je to velikih ulaganja United Grupe u infrastrukturu, mreže, bazne stanice, kao i u tehnologiju, usluge, ali i kompletnu transformaciju Telemacha u što je do sada uloženo oko milijardu od planiranih 1.7 milijardi kuna ulaganja. Za to su zaslužni i naši djelatnici koji predano rade na tome da korisnicima omogućimo najbolje iskustvo", naglašava.

Kaže da im u svemu pomaže i provjereni 'know-how' United Grupa iz Slovenije i Bugarske koji se prenosi i u Hrvatsku, gdje se u zadnjih godinu dana ubrzano gradi 5G mreža: "Iako implementacija nove generacije mobilne mreže obično traje nekoliko godina, Telemach je uz financijsku i stručnu pomoć United Grupe odlučio izvršiti cjelovitu modernizaciju mobilne mreže te istovremeno uvesti 5G tehnologiju u manje od godinu dana, i to na području cijele Hrvatske."

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL; na fotografiji: Nenad Šlibar

Do početka turističke sezone 5G mreža će pokriti cijelu Hrvatsku

Šlibar ističe da je Telemachov brzi 5G dostupan za oko milijun hrvatskih građana pa smo ispitali gdje sve možemo surfati na 5G mreži. "Telemachova 5G mreža, najbrža u Hrvatskoj, dostupna je u svim ključnim gradskim središtima u Hrvatskoj - u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru te u brojnim manjim gradovima."

Rade i na povećanju pokrivenosti ususret nadolazećoj turističkoj sezoni: "Signalom pete generacije pokrivena je i cijela obala te se već uvodi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku", najavljuje.

Dodaje da korisnici Telemach Hrvatska mogu koristiti 5G mrežu i u inozemstvu u preko 20 zemalja s više od 28 roaming partnera, pod pretpostavkom da imaju mobilne uređaje koji podržavaju 5G. Isto mogu i turisti prilikom boravka u Hrvatskoj, sukladno roaming uvjetima temeljenim na principu "u roamingu kao kod kuće".

Najavljuje se i porast BDP-a zbog 5G tehnologije

Stručnjaci procjenjuju kako će 5G tehnologija ubrzati i gospodarski razvoj pa smo našeg sugovornika pitali da nam pojasni kako će se to ostvariti. Kaže kako su investicije u infrastrukturu telekomunikacija važne jer će ta infrastruktura poboljšati usluge i u drugim sektorima.

"Očekuje se da će ulaganja u razvoj 5G mreže u sljedećih nekoliko godina donijeti više od 10 milijardi kuna (1.33 milijarde eura) dodatne vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1.72% BDP-a, prema istraživanju Ekonomskog instituta u Zagrebu. Pored toga, konzervativne procjene pokazuju da će uvođenje 5G mreže rezultirati povećanjem prihoda od 20 do 50%, izvozne sofisticiranosti od 10%, smanjenje troškova poslovanja za 10%, dok će se potencijal za osnivanje novih poduzeća povećati čak tri puta", naglašava Šlibar ove pozitivne ishode.

Dodaje kako ovo donosi i potencijal za nova zapošljavanja te izvoz: "U svim analiziranim sektorima očekuje se rast zaposlenosti u rasponu od 8% u prerađivačkoj i do 46% u ICT industriji. Najveći pozitivan učinak na složenost izvoznih proizvoda od čak 25% očekuje se u poljoprivredi, a slijede ga prerađivačka industrija (19%) te ICT (7%). Poljoprivreda pritom bilježi i najveće smanjenje troškova poslovanja - čak 30%."

Foto: Shutterstock

Čeka nas nova industrijska revolucija - evo što donosi

Govori se i da je 5G mreža ključna za novu industrijsku revoluciju pa smo ga pitali u kojim granama industrije to donosi najviše mogućnosti. Ističe da najveći potencijal vidi u pametnim gradovima, a dodaje kako će ovo omogućiti i napretke u medicini: "Nije nemoguće zamisliti medicinske zahvate na daljinu koji će se izvoditi pomoću robotike, virtualne stvarnosti koje bi mogle imati široke primjene, sve učinkovitije sustave umjetne inteligencije, energetski učinkovitije sustave i razvoj zelenih tehnologija."

Zbog toga smatra da je upravo niska latencija jako bitna značajka 5G tehnologije. "To nam omogućava da, primjerice, robotima upravljamo na daljinu bez kašnjenja. Naime, kad putem 5G mreže želimo napraviti određene aktivnosti na daljinu te nad time imati nadzor u realnom vremenu, izrazito je važno da slika i pokreti koji prate spomenutu aktivnost budu sinkronizirani u realnom vremenu", pojašnjava.

Koliko je ova nova tehnologija sigurna?

U počecima uvođenja 5G tehnologije javile su se i predrasude dijela ljudi o sigurnosti korištenja ove tehnologije pa nas je zanimalo ima li razloga za strah. Šlibar pojašnjava kako postoje smjernice oko graničnih vrijednosti koje izdaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućih zračenja (ICNIRP). Dodaje da se ove smjernice redovno revidiraju prema novim znanstvenim istraživanjima, a do danas nisu pronađeni relevantni znanstveni dokazi za bilo kakve štetne promjene. 

"Hrvatska ima vrlo visoke standarde sigurnosti kad je riječ o elektromagnetskim zračenjima baznih stanica, čak i više od većine zemalja članica EU", pojašnjava i ističe: "Granične vrijednosti za stambene zone, područja u blizini škola, vrtića, bolnica i sličnih objekata su čak 2.5 puta strože od nadležne EU direktive 1999/519/EC i preporuke ICNIRP-a. Ista takva ograničenja i propisi će vrijediti i za mrežu pete generacije."

Kaže kako rade i na tome da pridonesu točnom informiranju javnosti: "Telemach kao član HUP-a, zajedno s ostalim telekomima sudjeluje u kampanji "Povezani smo sigurni". Kampanjom članice Udruge žele informirati javnost o relevantnim i znanstveno utemeljenim činjenicama vezanim uz 5G tehnologiju, kako bi fokus stavili na znanstvene i argumentirane rasprave o dobrim promjenama koje će 5G donijeti medicini, automobilskoj industriji i cijelom nizu djelatnosti."

Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj se gradi i najbrža optička mreža u Europi

Dok Ookla smješta Hrvatsku u top 10 država po brzini mobilnog interneta, po medijalnoj brzini downloada na fiksnoj mreži smo trenutno 79. na svijetu. Pitali smo našeg sugovornika što je uzrok ovakvog raskoraka i planiraju li se uskoro i ovdje inovacije.

"Telemach Hrvatska tek je nedavno započeo s izgradnjom optičke mreže te broj korisnika iste još uvijek nije dovoljno visok kako bi bio uključen u statistike. Ono što možemo reći je da ćemo izgradnjom najbrže optičke mreže u Europi Hrvatsku smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti", kaže nam. Dodaje kako će optička mreža koju grade biti u rangu s najrazvijenijima u svijetu, poput one u Južnoj Koreji.

Što ovo konkretno donosi korisnicima?

S obzirom na sve brži razvoj multimedijalne industrije, gaminga i videostreaminga u visokoj rezoluciji, zahtjevi postaju sve veći, a brza optička 10 Giga mreža donijet će i opipljivo bolje korisničko iskustvo.

Šlibar ističe kako su ovo najveće prednosti koje ćemo osjetiti: "Lako i brzo dijeljenje velikih datoteka, vrhunska kvaliteta videopoziva te pristup cloud servisima u realnom vremenu. Zbog izrazito niske latencije koju naša mreža pruža (ispod 1ms), omogućeno je vrhunsko gaming i streaming iskustvo, kao i virtualna i proširena stvarnost (VR / AR) u 4K i 8K rezoluciji."

"Prednost će biti vidljiva i prilikom istovremenog spajanja više različitih uređaja, gdje će svi ukućani ili kolege u uredima imati vrhunsko iskustvo korištenja servisa bez smetnji i pucanja veze", ističe Šlibar.

Hoće li veće brzine donijeti i veće cijene?

Korisnike vjerojatno zanima i hoće li bolje korisničko iskustvo morati plaćati više nego dosad, a naš sugovornik objašnjava:  "Telemach je osigurao sadržajno i cjenovno najizdašniju ponudu na tržištu - uređaje koji podržavaju 5G mrežu, kao i mobilne pakete koji uključuju 5G brzine bez dodatne naknade, uz neograničene minute i SMS-ove. Mobilni paketi nedavno su trajno obogaćeni s dvostruko više gigabajta, uz istu cijenu."

Kaže kako Telemach donosi najveću vrijednost za novac svim novim i postojećim pretplatnicima, neovisno o postojanju ugovorne obveze: "Naša velika razlika je upravo u tome što su nam svi korisnici važni, i oni koji su s nama već dugi niz godina i novi koji nam svakodnevno dolaze", zaključuje.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Telemach Hrvatska

Pročitajte više