Doći će do ozbiljnog poremećaja u isporukama ruskog plina, kaže šefica EU za energiju

Foto: EPA

EUROPSKA povjerenica za energiju Kadri Simson rekla je da će vjerojatno doći do "ozbiljnog poremećaja" u ruskim isporukama plina u Europu te pozvala sve zemlje članice da ubrzaju pripreme za tu mogućnost.

"Od početka ruske invazije na Ukrajinu smo znali da je moguć vrlo ozbiljan poremećaj. Sad se čini vjerojatnim. Napravili smo puno posla kako bismo se pripremili za to, ali sad moramo pojačati napore", rekla je Simson nakon sastanka europskih ministara energetike.

"Situacija je sve gora"

"Situacija je sve gora. Iako je opskrba plinom zemalja članica trenutno zajamčena, rizici za sigurnost opskrbe su veći nego ikad", rekla je, dodajući da je ruski izvoz plina u EU pao na polovicu od lanjske količine.

Simson je rekla da će Europska komisija sljedećeg mjeseca predložiti plan na razini cijele EU kako bi se Unija što bolje pripremila na smanjenje isporuke ruskog plina. Rusija je prekinula opskrbu plinom ili smanjila isporuku za 12 od 27 članica EU.

Ranije u ponedjeljak kazala je da građani, koje se smatra "zaštićenim potrošačima" plina po pravilima EU, neće morati ograničiti korištenje plina.

Simson je kazala da su posljednji prekidi u opskrbi plinom iz Moskve Europi učinjeni kako bi se destabiliziralo europsko energetsko tržište, uzrokovala inflacija već ogromnih cijena energenata, te spriječilo zemlje da skladište plin uoči sezone grijanja u zimu.

Rusija poriče da su rezovi unaprijed planirani, te je za oštar pad u opskrbi putem plinovoda Sjeverni tok 1 ovaj mjesec okrivila probleme s opremom.

Zemlje EU velikim su dijelom odgovorne za svoje energetske politike, te je Simson pozvala nacionalne vlade da odmah reagiraju i smanje potrošnju plina, pa i smanjenjem upotrebe energenata, kako bi osigurale da su spremiša dovoljno puna kako bi se izdržali budući problemi u opskrbi tijekom zime. 

Skladište plina svih zemalja članica EU zajedno popunjeno je gotovo 57%, prema podacima Gas Infrastructure Europe. Popunjenost varira od zemlje do zemlje, pa je tako njemačko skladište 57 posto puno, poljsko 97, a Mađarsko 39 posto.

Pročitajte više