Dodik nakon što je opet izabran za šefa stranke: Idemo u razlaz s ostatkom BiH

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Milorad Dodik ponovo je danas izabran za predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koju vodi neprekidno od njezina osnutka 1996. i u prigodom govoru kazao je da BiH smatra neodrživom i najavio da će inicirati "mirni razlaz" njezina dva entiteta.

Dodik je bio jedini kandidat za predsjednika svoje stranke, a sudionici njezina izbornog kongresa održanog u Doboju gotovo su ga jednoglasno izabrali.

Hvaleći se tvrdnjom da SNSD sada ima više od 200 tisuća članova Dodik je izrazio uvjerenje da će još dugo ostati na vlasti.

Kazao je da SNSD predvodi borbu za tradicionalno društvo temeljeno na obitelji i zdravim ljudskim odnosima, a suvremena zalaganje za ljudska prava i posebice prava LGBT osoba nazvao je "atakom na zdrav razum i zdravo društvo u cijelosti".

U govoru je ponovno optužio Zapad za protusrpsko djelovanje i najavio nastavak konfrontiranja s međunarodnom zajednicom i osporavanje djelovanja Ustavnog suda BiH.

BiH je opisao kao "prisilnu državnu zajednicu" koju Srbi ne vole i smatraju je "živim mrtvacem".

"Ono što će se na kraju morati desiti je to da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije BiH i RS-a", kazao je Dodik.

"Srpsko ujedinjenje" krajnji je cilj SNSD-a, poručio je Dodik.

Podrška Dačića iz Srbije i Mandića iz Crne Gore 

Kongresu SNSD-a nazočio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji je kazao da njegova Socijalistička partija (SPS) čvrsto podupire Dodika i RS.

Andrija Mandić, vođa prosrpskog stranačkog bloka iz Crne Gore, pozvao je u svom istupu na ujedinjenje svih Srba ma gdje živjeli.

Pročitajte više

 

Pročitajte više