Dodik: Republika Srpska razmatra ukidanje zajedničke vojske, policije i poreza u BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

SRPSKI član BiH Predsjedništva Milorad Dodik najavio je kako će vlasti srpskog entiteta u toj zemlji razmotriti poništavanje nadležnosti državnih institucija nastalih nakon rata poput zajedničke vojske, državne policije, sustava prikupljanja poreza.

"Stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske poništiti sve odluke i povući naše suglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu, kao što je recimo suglasnost za vojsku, i povući se iz te strukture", rekao je Dodik gostujući u programu Radio televizije Republike Srpske (RSTS) u subotu navečer.

Zauzeo se za povratak na izvorne nadležnosti državnih vlasti

Pri tome je naveo kako bi se Republika Srpska povukla i iz sporazuma o uspostavi sustava prikupljanja neizravnih poreza te policijskih i pravosudnih tijela. "Potrebno je poništiti svako postojanje državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na prostoru Republike Srpske, neizravnih poreza i svih tih institucija koje su nastale", dodao je srpski član BiH Predsjedništva.

On se zauzeo za povratak na izvorne nadležnosti državnih vlasti u vremenu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. To po njemu podrazumijeva smanjivanje državnog Vijeća ministara na ukupno tri resora.

Kritizirao Europsku uniju

Kritizirao je i Europsku uniju koja je kao jedan od uvjeta za približavanje za BiH istaknula uspostavu funkcionalnih državnih institucija, ali i odlazak stranih sudaca iz Ustavnoga suda te ukidanje Ureda visokog međunarodnog predstavnika.  

"Licemjerna EU nama piše da BiH može dobiti kandidatski status onda kada se eliminira visoki predstavnik i kada suci Ustavnog suda BiH budu domaći suci, a sve rade na tome da se dovede neki navodni novi visoki predstavnik koji nema legitimitet", istaknuo je Dodik.

Predstavnici vlasti Republike Srpske mjesec i pol bojkotiraju rad državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o negiranju genocida. Država nije donijela proračun za ovu godinu, a upitno je i donošenje odluke o privremenom tromjesečnom financiranju, nakon čega može nastupiti potpuna blokada.  

Pročitajte više

 

Pročitajte više