Dodik: Gabriel Escobar ima potencijal zapovjediti nečiju likvidaciju

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je povratak srpskih dužnosnika u državne institucije BiH nakon što ga je na to pozvao srpski predsjednik Aleksandar Vučić i nakon dodatnih sankcija koje je nedavno uvela američka administracija zbog njegovih secesionističkih poteza.

"Nije malo ako predsjednik Srbije zamoli ovu strukturu da o tome razmisli", pravdao se Dodik danas na konferenciji za novinare, upitan o povratku srpskih predstavnika u institucije Bosne i Hercegovine, na što ih je pozvao Vučić. Zbog secesionističke politike početkom siječnja protiv Dodika i suradnika su proširene američke sankcije.

Dodik: Poštovat ćemo odluke Narodne skupštine Republike Srpske

On se u petak u Beogradu susreo s Vučićem. Nedugo nakon toga se našao pod oštrim kritikama oporbe iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), koja mu je zamjerila da je kapitulirao, kao i da je pogazio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Oni smatraju da je poništio zaključke Skupštine koje su donijele sve srpske stranke o bojkotu institucija BiH nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko potkraj srpnja prošle godine nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojima se negiranje genocida i ratnih zločina te govor mržnje proglašava kaznenim djelom.

Dodik je na konferenciji za novinare pojasnio kako će se inzistirati na otklanjanju razloga zbog kojih srpski predstavnici ne sudjeluju u radu sjednica i institucija BiH te da definitivna odluka o povratku u institucije nije donesena.

"Srpski predstavnici će ići na sjednice samo onda kada procijene da je to potrebno i od interesa za Republiku Srpsku. Poštovat ćemo odluke Narodne skupštine Republike Srpske", istaknuo je Dodik.

"Escobar ima potencijal zapovjediti nečiju likvidaciju"

Upitan o najavi novih sankcija na koje je upozorio posebni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, srpski član Predsjedništva BiH je izjavio kako Escobar ima potencijal zapovjediti nečiju likvidaciju.

"Poznajem tog Escobara osobno. Mislim da ima potencijal i zapovjediti nečiju likvidaciju. U svakom slučaju to nas ne mora brinuti", istaknuo je. Ponovno se okomio i na visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta kazavši da se lažno predstavlja u BiH.

"Ne smijemo prihvatiti one koji nam se nameću"

"Nemam namjeru razgovarati s lažnim i neizabranim visokim predstavnikom. Republika Srpska ne smije prihvatiti one koji nam se nameću i da oni odlučuju umjesto nas", dodao je Dodik.

Ruska i kineska administracija podržavaju stajalište srpske strane u BiH da je njemačkog političara Schmidta moralo podržati Vijeće sigurnosti UN-a, kao što je to bio slučaj s njegovim prethodnicima, dok SAD i ključni zapadni saveznici smatraju da je dovoljno samo da ga potvrdi Vijeće za provedbu mira (PIC) koje nadzire rad Ureda Visokog predstavnika u BiH.

Pročitajte više