Dodik: Sudbina BiH je u razgovoru Erdogana, Vučića i Milanovića

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržao je inicijativu turskog i srpskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića, koju je ranije iznio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, da oni posreduju u dogovoru o prijeporima u BiH između Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Jučer su se u Turskoj sastali Erdogan i Vučić

Nakon jučerašnjeg susreta Erdogana i Vučića u Ankari turski predsjednik je izjavio da je s predsjednikom Srbije odlučio okupiti tri lidera Bošnjaka, Hrvata i Srba. Kako su prenijeli beogradski mediji, riječ je o sastanku s trojnim Predsjedništvom BiH.

"Tim sastankom poduzimamo korake da osiguramo teritorijalni integritet Bosne", izjavio je Erdogan. Dodik je pozdravio takav rasplet.

"Oni bi mogli doprinijeti da dođe do dijaloga političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i rješavanja aktualne situacije. Sudbina BiH je u dijalogu domaćih političara u konstelaciji Erdogan, Vučić i Milanović", rekao je Dodik.

Prema njegovu mišljenju, bilo čije drugo miješanje u događanja u BiH neće donijeti ništa dobro. Ponovio je stajalište da se Republika Srpska zalaže za poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma i dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH.

SDP BiH: Takvo što je neprihvatljivo

Odmah su na ovakvu najavu okupljanja nacionalnih lidera reagirali iz SDP-a BiH, vodeće oporbene stranke sa sjedištem u Sarajevu, tvrdeći da je takvo što neprihvatljivo.

"O Bosni i Hercegovini se može i mora odlučivati u njezinom Parlamentu, a nikako po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama", naveli su iz SDP-a BiH.

Predsjednik Zoran Milanović je u studenom prošle godine predložio da Hrvatska, Turska i Srbija posreduju u postizanju dogovora o ključnim prijeporima između Hrvata, Bošnjaka i Srba okupljanjem trojice vodećih političkih predstavnika triju naroda, Dragana Čovića u ime Hrvata, predstavnika Bošnjaka Bakira Izetbegovića te Srba Milorada Dodika.

Izetbegović: Milanović ne može biti posrednik

Vodeći bošnjački političar Bakir Izetbegović tada je rekao kako Milanović ne može biti posrednik, ali mu je bilo prihvatljivo da to bude turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. 

Kako su jučer prenijeli beogradski mediji, Erdogan je poslije razgovora s Vučićem ocijenio i kako je potrebno zajednički djelovati s međunarodnom zajednicom da bi se prevladala kriza u BiH te da se sve strane moraju suzdržati od poteza koji mogu naškoditi očuvanju integriteta i suvereniteta BiH.

Pročitajte više

 

Pročitajte više