Dok Kina čeka odobrenje WHO-a, Filipini vraćaju kineska cjepiva

Foto: Epa

PREDSJEDNIK Filipina, Rodrigo Duterte, cijepio se u ponedjeljak pred kamerama prvom dozom kineskog cjepiva, što je trebalo potaknuti njegove nevoljke sugrađane da slijede njegov primjer i cijepe se protiv covida-19.

Umjesto toga dobio je oštru kritiku. Filipinci nisu kritizirali Dutertea zbog cijepljenja, već zbog odabira cjepiva koje još nisu odobrili državni regulatori, piše CNN.

Duterte je stoga odlučio vratiti 1000 doza cjepiva kompanije Sinopharm koje je Kina donirala Filipinima te se ispričao javnosti zbog cijepljenja neodobrenim cjepivom.

"Pošaljite nam cjepivo Sinovac, koje svi koriste"

Predsjednik je kazao kineskom veleposlaniku da stopira pošiljke Sinopharma.

"Pošaljite nam cjepivo Sinovac, koje svi koriste", rekao je Duterte, a prenose lokalni mediji, referirajući se na drugo kinesko cjepivo, koje je u veljači odobreno na Filipinima.

Kineska cjepiva nailaze na zapreke kod odobrenja za hitnu upotrebu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), iako se već koriste u mnogim drugim zemljama.

Kada se kompanija Sinopharm početkom ožujka prijavila za odobrenje za hitnu uporabu kod filipinske Agencije za hranu i lijekove (FDA), direktor agencije je rekao da će za odobrenje trebati neko vrijeme jer to cjepivo nisu odobrila druga regulatorna tijela, poput WHO-a.

Nepotpuni podaci kliničkih ispitivanja

Situacija bi se uskoro mogla promijeniti. WHO je u ponedjeljak na konferenciji za novinare rekao da očekuje da će se odluka o odobrenju za hitnu uporabu cjepiva Sinopharm i Sinovac donijeti "do kraja ovog tjedna".

Odobrenje WHO-a će možda povećati povjerenje u kineska cjepiva, koja su meta kritika zbog niske stopa učinkovitosti i nedostatka transparentnosti tijekom kliničkih ispitivanja.

Sinopharm i Sinovac su manje djelotvorna cjepiva od mRNA cjepiva, koja proizvode Pfizer i Moderna. I za razliku od zapadnih kolega obje kineske tvrtke nisu objavile potpune podatke o posljednjim fazama kliničkih ispitivanja, odnosno ispitivanja na ljudima.

Prema kompanijama Sinopharm i Sinovac, njihova su cjepiva postigla različite rezultate djelotvornosti u ispitivanjima provedenim u različitim zemljama, ali su sva premašila 50 postotni prag koji je potreban da WHO odobri cjepiva.

Pročitajte više