Kremlj objavio koji je minimalni uvjet za završetak rata

Foto: EPA

TAKOZVANI referendumi o pripojenju četiri okupirane ukrajinske regije neće značiti rata u Ukrajini, poručio je danas Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov. 

"Specijalna vojna operacija se nastavlja i ide dalje", rekao je Peskov na redovnom brifingu za novinare.

Četiri okupirane ili djelomično okupirane regije Ukrajine (Herson, Donjeck, Luhansk i Zaporižja) održale su tzv. "referendume" o pripojenju Rusiji. Ti "referendumi" su ilegalni po međunarodnom pravu, a Ukrajina te niz zapadnih i drugih zemalja su ih odbacili kao rusku predstavu za javnost, poručivši da ih neće priznati.

Novinari su Peskova danas pitali što će se dogoditi kad proruski čelnici te četiri regije potpišu dokumente o pripojenju, odnosno hoće li ruska pogranična straža biti poslana u te regije kako bi čuvala nove granice. 

"Minimalni uvjet je oslobođenje cijele Donjecke Narodne Republike"

Peskov nije želio odgovoriti kad će sporazumi o pripojenju biti potpisani, kazavši tek da će "Kremlj o tome pravodobno obavijestiti javnost".

Na pitanje hoće li Rusija smatrati da su ratni ciljevi ostvareni kad te četiri regije budu formalno pripojene Rusiji, Peskov je rekao kako "cijeli teritorij Donjecke Narodne Republike još uvijek nije oslobođen".

"Minimalni uvjet je da cijeli teritorij Donjecke Narodne Republike bude oslobođen", rekao je Peskov.

Pročitajte više