Liječnik: Čini se da su najnovije podvarijante omikrona razlog povećanja zaraženih

Screenshot: HRT

O POJAVI majmunskih boginja u Hrvatskoj, ali i ponovnom rastu broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je dr. Zoran Barušić iz Klinike "Dr. Fran Mihaljević". Komentirao je situaciju i s koronavirusom u Hrvatskoj.

"Majmunske boginje su virusna bolest, primarno je stacionirana u glodavcima i drugim divljim životinjama na područje središnje i zapadne Afrike te kada se stvore preduvjeti može doći do prijenosa bolesti sa životinje na čovjeka, odnosno s čovjeka na čovjeka.

Ovaj prijenos sa životinje na čovjeka se događa ili s kontaminiranim izlučevinama, ugrizom ili ogrebom.

Prijenos s čovjeka na čovjeka se događa kapljičnim putem, kontaktom s kožnim promjenama te ono što je bitno, to mogu biti kontaminirani predmeti, posteljina, odjeća i slično.

Imamo jedan slučaj u Hrvatskoj, osoba je u kućnoj izolaciji.

Prema smjernicama u izolaciji bi trebao provesti 21 dan, bolest otprilike u jednom intervalu traje od dva do četiri tjedna. Ipak, svaki bolesnik je individua i procjenjuje se od strane obiteljskih liječnika odnosno epidemiologa", rekao je Barušić.

O koronavirusu

"Situacija u našoj klinici je zadovoljavajuća, imamo 20-ak bolesnika. Sve ovisi kakav će biti daljnji trend. Ukoliko se neće raditi o težim kliničkim slikama, moguće je da bolnica neće biti pod nekim velikim opterećenjem.

Čini se da su najnovije podvarijante omikrona razlog povećanja broja oboljelih od COVID-a.

Nove varijante su u drugim zemljama EU su postale prevladavajuće, vjerojatno će biti tendencija rasta u sljedećim tjednima", rekao je.

Što se može očekivati najesen?

"Radi se dosta na novim cjepivima, modificiranim cjepivima. To je dugi put od pripreme do odobrenja. Što se tiče četvrte doze, ako pogledamo preporuku HZJZ već iz travnja imamo tu preporuku, za one najugroženije, starije od 80 i stariji od 65, a koji su štićenici domova za starije osobe", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više