VIDEO Dokumentarac otkriva zašto su Srbi tako zaluđeni Putinom

Screenshot: Youtube

BEOGRADSKA televizija N1 objavila je dokumentarni film “Prijateljica” autora Adama Santovca, koji se bavi odnosima Srbije i Rusije. Tema ne može biti aktualnija s obzirom na to da je Srbija, uz Bjelorusiju, jedina europska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

“Šta se krije iza ljubavi građana i građanki Srbije prema Rusiji? Srce ili razum, mit ili činjenice? Da li je Rusija Srbiji prijatelj i brat ili su dve države samo partneri? Dokumentarni film 'Prijateljica' analizira vezu Srbije i Rusije od zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa u 19. veku”, navodi se u najavi ovog dokumentarnog filma.

Na ova pitanja odgovaraju povjesničari Slavenko Terzić, Slobodan Marković, Milivoj Bešlin, Anja Vulić, arheolog Miloš Jurišić, Raša Nedeljkov, ali i mještani i mještanke Putinova, zaseoka općine Medveđa.

Kako se zaselak u južnoj Srbiji odlučio nazvati po Vladimiru Putinu?

Santovac na početku dokumentarca odlazi u Putinovo u južnoj Srbiji, koje se do 2014. zvalo Adžinci.

“Zato što je bolje Putinovo neka bidne. Zato što… Adžija je nekad bio iz Albanije, a oni prete da nam uzmu sve”, objasnila je mještanka sela Milica Petrušić, koja za Putina kaže da je “veliki vladar”.

Putinovo je zapravo paradigmatski primjer kako su režimske televizije u Srbiji, preko kojih se informira većina stanovništva, napose starijeg, uspjele isprati mozak građanima Srbije u svojoj kampanji glorifikacije Vladimira Putina.

U Putinovu tako ima i jedna kavana pod nazivom Krim, u kojoj se uz Putinove slike mogu vidjeti i one ratnog zločinca Radovana Karadžića.

“Zaljubljenost u Putina je emocija koja bar deceniju obuzima stanovnike Srbije”, konstatira Santovac.

Odnos Rusije prema Srbiji definiran je interesima

Prvi dio dokumentarnog filma odgovara na pitanje kako se ponašala Rusija na putu neovisnosti Srbije. Primjerice, carska Rusija je isprva odbila podržati Prvi srpski ustanak protiv Osmanlija, za koji je otkrila da joj je simpatičan tek kada je kasnije sama zaratila s Otomanskim Carstvom.

Drugim riječima, od samoga početka odnosi Rusije i Srbije definirani su interesima te nema neke velike ljubavi s ruske strane, dok je sa srpske ne manjka.

U drugom dijelu “Prijateljice” Santovac tematizira događaje koji su oblikovali odnose Srbije i Rusije u 20. i 21. stoljeću.

Ruska uloga na Kosovu

“Zašto dvije države nisu 'govorile' između dva svetska rata? Kako je odnos Josipa Broza Tita i sovjetskih lidera uticao na percepciju Rusije? Zašto je tzv. demokratska vlast u 21. veku podgrijala mit o prijateljstvu? Kako je opsesija Rusijom kulminirala za vreme vlasti naprednjaka i socijalista?” pitanja su na koja se u drugom dijelu dokumentarca nude odgovori.

Podsjeća se i na to da je Putin svojedobno više puta posjetio ruske trupe na Kosovu, koje je povukao 2003. godine oslabivši poziciju Srbije.

No kasnije je Srbija počela ovisiti o Rusiji kada je riječ o blokadi napretka Kosova u međunarodnim institucijama. Zato je danas mnogi u Srbiji, uz veliku pomoć televizijske propagande, smatraju zaštitnicom svoje zemlje.

Tko je Adam Santovac?

Inače, autor “Prijateljice” je srpski novinar Adam Santovac, koji je rođen 1988. u Kikindi.

Prve televizijske priče radio je na televiziji VK, a radijske na radiju Kikinda. Profesionalno se novinarstvom bavi od 2011. godine te je radio u više srpskih medija.

Od 2014. do 2019. bio je dio tima televizije N1. Za pet godina kao reporter objavio je 910 izvještaja, reportaža, analiza. Autor je devet dokumentarnih filmova i dobitnik devet novinarskih nagrada.

Kao stipendist Fulbright programa, 2020. odlazi na postdiplomski studij u Sjedinjene Američke Države. Na Sveučilištu New York (NYU) završava magisterij news i dokumentarnog programa.

Od 2022. je ponovno dio tima N1 na poziciji novinara i producenta dokumentarnog programa.

Srpski političari napravili zvijezdu od Putina

Najzanimljiviji dio "Prijateljice" svakako je analiza srpske ljubavi prema Putinu. Santovčeva je teza da Srbi zapravo mnogo više vole Putina nego Rusiju.

Između ostalog, možemo vidjeti kako su u glorifikaciji Putina sudjelovale sve srpske vlasti, od one Vojislava Koštunice, preko one Borisa Tadića, sve do aktualne naprednjačke vlasti. Jedina je iznimka u tome bio Zoran Đinđić.

Zvuči paradoksalno, ali upravo su srpski političari u proteklih dvadesetak godina napravili zvijezdu od Putina u Srbiji. 

U svakom slučaju, "Prijateljica" je pažnje vrijedan dokumentarni film, koji informativno i duhovito obrađuje svoju temu. Takvih radova nedostaje u hrvatskom medijskom prostoru.

Pročitajte više