Dolar oslabio, cijene nafte blago pale

Ilustracija: Shutterstock

NA azijskim se burzama danas trguje oprezno jer nema puno razloga za kupnju dionica s obzirom na to da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava i da se očekuje daljnje povećanje kamata središnjih banaka. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0.5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle između 0.1 i 1.2 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule su, pak, između 0.5 i 1.1 posto. Na tržištima vlada oprez jer makroekonomski podaci ukazuju na usporeni rast najvećih svjetskih gospodarstava, a nekima prijeti i recesija.

SAD tehnički već u recesiji

Primjerice, američkom gospodarstvu koje je u prvom tromjesečju blago palo na kvartalnoj razini. Procjena Fedovog ogranka u Atlanti pokazuje, pak, da je u drugom kvartalu bruto domaći proizvod (BDP) pao 2.1 posto na anualiziranoj razini, što znači da je najveće svjetsko gospodarstvo tehnički već uronilo u recesiju. Unatoč tome, očekuje se daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke jer se inflacija u SAD-u već mjesecima kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Očekuje se i povećanje kamata u ostalim najvećim svjetskim gospodarstvima. Primjerice, u eurozoni, s obzirom da je inflacija u tom bloku u lipnju dosegnula novu rekordnu razinu od 8.6 posto, dok je mjesec dana prije iznosila 8.1 posto.

Dolar oslabio, cijene nafte blago pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlotjednog rasta za više od 1 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105.08 bodova, dok je u petak navečer iznosio 105.39 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 135.30 na 135.05 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0430 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1.0415 dolara. Cijene su nafte, pak, blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0.34 posto, na 111.25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.35 posto, na 108.05 dolara.

Pročitajte više