Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Foto: EPA

NA VALUTNIM tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta je pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93.25 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93.30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 110.75 na 110.65 jena.

U odnosu na europsku valutu dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1.1720 dolara, kao i u petak.

Cijene su nafte, pak, porasle, nastavljajući uzlaznom linijom koja je ušla već u četvrti tjedan, što je ponajviše posljedica poremećaja u proizvodnji u Meksičkom zaljevu nakon uragana Ida i Nicholas.

Nakon što je prošloga tjedna porasla više od 3 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu skočila 1.5 posto, na 79.05 dolara, novu najvišu razinu od listopada 2018. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 1.45 posto, na 74.95 dolara.

"Procjenjujemo da će se ovaj rast nastaviti jer je deficit između ponude i potražnje veći nego što smo očekivali. Stoga procjenjujemo da će na kraju godine cijena barela na londonskom tržištu iznositi 90 dolara, a ne 80, koliko smo očekivali prije", pišu analitičari Goldman Sachsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Azijske burze porasle

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, nakon prošlotjednog pada, no i dalje se trguje oprezno zbog neizvjesnosti oko kineske nekretninske kompanije Evergrande.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.3 posto, nakon što je padao tri tjedna zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.1 posto, a pale su, više od 1 posto, i cijene dionica u Šangaju. U Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle su, pak, između 0.3 i 0.7 posto.

Rast cijena zahvaljuje se njihovoj korekciji nakon tri tjedna pada i nadi ulagača u nove poticajne mjere, primjerice, u Japanu.

No, na burzama i dalje vlada oprez zbog neizvjesne sudbine kineske nekretninske kompanije Evergrande.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima pritišću kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor.

Ta kompanija još uvijek nije izvijestila što je s otplatom kamata na obveznice, koje je trebala isplatiti prošloga četvrtka.

Ipak, ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor.

Podršku tržištima pruža i to što su kineske monetarne vlasti ubrizgale svjež novac na financijska tržišta kako bi poboljšale likvidnost.

Pročitajte više