Dolar oslabio, euro ojačao

Foto: EPA

NA SVJETSKIM je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna blago pala, nakon gotovo neprestanog rasta od početka rujna, dok se tečaj eura odmaknuo od najniže razine u 14 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0.1 posto, na 93.94 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 1.8 posto, na 114.20 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 114.46 jena, najvišu razinu u posljednje tri godine.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, za 0.3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.1605 dolara i tako se odmaknula od najniže razine od srpnja prošle godine.

Snažan rast dolara prema jenu, također valuti-utočištu u koju investitori usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima, posljedica je, među ostalim, oporavka svjetskih tržišta dionica.

Ta su tržišta prošloga tjedna porasla jer su investitori bili skloniji riziku zbog boljih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija u SAD-u nego se očekivalo, što je prigušilo strahovanja od stagflacije.

Pročitajte više