Dolar pao treći dan zaredom, cijene nafte porasle

Foto: EPA

NA VALUTNIM je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala treći dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96.00 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96.15 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 113.50 na 113.65 jena.

No američka je valuta oslabjela u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1.1330 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1290 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0.67 posto, na 76.33 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.87 posto, na 72.99 dolara.

Pozitivan impuls za svjetske burze s Wall Streeta

Pozitivno na svjetske burze utječe i jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, treći dan zaredom, što se zahvaljuje popuštanju strahovanja od omikrona.

Nakon snažnog rasta cijena dionica u posljednja tri dana, S&P 500 indeks našao se jučer samo jedan bod ispod razine na kojoj je bio prije otprilike dva tjedna, kada je tržišta uzdrmala vijest o pojavi nove varijante koronavirusa.

Tada je ta vijest izazvala oštar pad svjetskih burzi pa je, primjerice, S&P 500 u sljedećih nekoliko dana potonuo više od 4 posto.

No taj je indeks posljednjih dana nadoknadio gotovo sve te gubitke jer su popustila strahovanja od omikrona, nakon poruka stručnjaka da je ta varijanta virusa možda zaraznija od prethodnih, ali vjerojatno manje opasna.

Zahvaljujući tome, ulagači se nadaju da države neće ponovno uvoditi restriktivne mjere za suzbijanje širenja virusa, što bi usporilo oporavak gospodarstava od koronakrize.

No jučer je britanska vlada poručila da bi mogla uvesti strože mjere, između ostalog preporučiti da se radi od kuće.

S druge strane, proizvođači cjepiva poručuju da rade na cjepivima protiv omikrona, dok su Pfizer i BioNTech jučer objavili da tri doze njihova cjepiva protiv covida-19 neutraliziraju novu varijantu omikron.

Oprez uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

Unatoč tim pozitivnim vijestima, ulagači su oprezni. Tim više što će u petak biti objavljeno izvješće o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluke čelnika američke središnje banke.

"Tržišta su i dalje nestabilna jer se nastavlja niz različitih vijesti o omikronu. Uz to, očekuje se ubrzanje Fedovog plana ukidanja programa za kupnju obveznica. No veće inflacijske brojke mogle bi povećati očekivanja u vezi s povećanjem kamata Feda u sljedećoj godini", pišu analitičari ANZ Banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je inflacija u SAD-u u studenome dosegnula 6.8 posto na godišnjoj razini.

Azijske burze porasle

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, treći dan zaredom, zahvaljujući ponajviše jučerašnjem rastu Wall Streeta, no trguje se oprezno dok se prate nove vijesti o omikronu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.5 posto pa je dosegnuo najvišu razinu u dva tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.3 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0.5 i 1.1 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica na kineskim burzama jer su ulagače, ionako raspoložene zbog novih poticajnih monetarnih mjera, ohrabrili podaci koji ukazuju na popuštanje inflacijskih pritisaka.

Jutros je objavljeno da su proizvođačke cijene prošloga mjeseca porasle za snažnih 12.9 posto na godišnjoj razini, no to je ipak sporije nego mjesec dana prije.

Inflacija je, pak, u studenome dosegnula 2.3 posto.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više