Donji dom ruskog parlamenta odobrio aneksiju četiriju ukrajinskih regija

Foto: EPA

DONJI dom ruskog parlamenta odobrio je danas zakone o pripajanju četiriju okupiranih ukrajinskih regija Rusiji nakon na brzinu organiziranih referenduma koje su Ukrajina i zapadne zemlje osudili, ocijenivši ih nelegitimnima i prisilnima.

"Nijedan zastupnik Dume nije glasao protiv odluke kojom se nastoji i formalno uključiti ukrajinske regije Herson, Donjeck, Luhansk i Zaporižju u Rusiju. Odluka je donesena jednoglasno. U Ruskoj Federaciji je 89 entiteta", napisao je na Telegramu predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin objavivši i kartu Rusije koja uključuje četiri pripojene regije te Krim, koji je Rusija pripojila 2014., također uz izostanak međunarodnog priznanja.

Lavrov održao govor

U govoru održanom nakon glasanja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov čestitao je predstavnicima četiriju regija i rekao kako je uvjeren da će i gornji dom parlamenta odobriti mjere. Nije se očekivalo da će rezolucije naići na protivljenje ni u Dumi ni u gornjem domu, Vijeću Federacije, koji uglavnom funkcioniraju kao svojevrsni pečati za kremaljsku politiku.

Rusija je prošli tjedan započela službeni proces pripajanja četiriju ukrajinskih regija, no nijedna od njih nije u potpunosti pod kontrolom ruskih vojnih snaga, a Ukrajina istodobno napreduje u protuofenzivama na jugu i istoku zemlje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više