DORH naredio dodatne izvide zbog napada na Platku

Screenshot: Novi list

DORH se oglasio o napadu MMA boraca na HGSS-ovca i čovjeka koji mu je pokušao pomoći na Platku, čemu je prethodilo driftanje BMW-om. Iz DORH-a kažu da nisu primili kaznenu prijavu, ali da provode dodatne izvide nakon primitka posebnog policijskog izvješća.

"Državno odvjetništvo ne potvrđuje primitak kaznenih prijava i posebnih izvješća, no zbog velikog interesa javnosti i zaprimljenih više upita za konkretni predmet, odgovaramo da je ovo državno odvjetništvo zaprimilo posebno izvješće Policijske uprave primorsko-goranske vezano za događaj na Platku od 29. siječnja 2023.

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon analize zaprimljenog izvješća, odlučilo da je, na temelju članka 206. i 206.g Zakona o kaznenom postupku, potrebno provesti dodatne izvide po okončanju kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka o čemu će biti objavljeno priopćenje na mrežnoj stranici", kažu iz DORH-a.

Policija prekršajno prijavila petoricu

Podsjetimo, petoricu sudionika tučnjave na Platku prošle nedjelje policija će prekršajno prijaviti za naročito drsko ponašanje i tučnjavu, ali među njima nije ozlijeđeni pripadnik HGSS-a, objavila je sinoć policija.

"Obavještavamo javnost da između pet osoba za koje je utvrđeno počinjenje prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, nije riječ o ozlijeđenom pripadniku HGSS-a, kao što je netočno navedeno u objavama pojedinih medija", piše u priopćenju.

Jučer objavljene snimke

Jučer su su RTL i Nova TV objavili snimke koje prikazuju dijelove tučnjave na skijalištu. Iako snimke ne prikazuju taj dio, iz policije smo neslužbeno doznali da su fizički obračun započeli MMA-ovci.

RTL Danas nam je ustupio snimku tučnjave. 

 

Sukob je počeo nakon što se dvojica MMA-ovaca (jedan u bijeloj i jedan u crnoj jakni) verbalno sukobljavaju s HGSS-ovcem koji je je odbio izvući BMW zaglavljen u snijegu. Mlađi muškarac u bijeloj jakni udara u glavu HGSS-ovca koji pada na tlo. Sukob se nastavlja naguravanjem u kojem moguće ima još udaraca, no taj se dio ne vidi najbolje na snimci. 

Kako su nam potvrdili izvori bliski istrazi, među dvojicom MMA-ovaca koji su počeli sukob je Luka Tiriel Ambramović, bivši mladi sklijaški reprezentativac koji je prešao u MMA i koji je nakon incidenta na Platku izbačen iz kluba Dynamite. No, prema nekim informacijama, on ipak nije osoba u bijeloj jakni koja je uputila prvi udarac, nego je on imao crnu jaknu. Ako su te informacije točne, njega na tlo ruši pročelnik HGSS-a koji se u jednom trenirku uključuje u sukob pa mu MMA-ovac potom uzvraća. 

Treći MMA-ovac koji se posljednji uključuje u tučnjavu prvo jednu osobu udara šakom, a onda se zalijeće i nogom u glavu udara HGSS-ovca koji sjedi na podu. Zbog kvalitete snimki nadzornih kamera teško je odrediti tko je tko od napadača.

U ekipi iz BMW-a bili su još, podsjetimo, Lovro Pavelić, koji je vozio BMW, i Matej Krunić.

Što se sve vidi na snimci?

Obračun je, kako pokazuje snimka, trajao neko vrijeme i dijelom je bio fizički, a dijelom verbalni. Sve se odvijalo pred par desetaka posjetitelja skijališta. Nakon prvog dijela fizičkog obračuna, u kojem je Abramović udario HGSS-ovca, uslijedio je drugi u kojem su HGSS-ovci i njihovi prijatelji uzvratili napadačima.

U sukob su se uključili pročelnik HGSS-a Marko Andrić te organizator događaja na Platku s kojim su se HGSS-ovci te večeri družili u X baru pored skijališta. Neslužbeno, upravo je organizator događaja peta prekršajno prijavljena osoba. Nekoliko osoba istrčava iz bara i dolazi do mjesta obračuna.

Jedan od muškaraca jednog od MMA-ovca hvata oko vrata i uspijeva ga oboriti na tlo, no samo nakratko. Izvori bliski policiji govore da je na tlo oboren Abramović. Oboreni MMA-ovac se pridiže i ruši osobu koja je njega prethodno srušila. U tim trenucima paralelno traje i tučnjava odnosno naguravanje drugih osoba. 

Protunapad HGSS-ovaca i onda novi napad MMA-ovaca

HGSS-ovci i njihovi prijatelji još jednom kreću u protunapad, no potom kreće novi napad MMA-ovaca i tad su vjerojatno i zadobivene ozljede kod troje ljudi koji su se suprotstavili napadačima.

U jednom trenutku netko od muškaraca iz kruga HGSS-ovaca, koji je u obračunu pao i sjedi na tlu, dobiva od jednog od MMA-ovaca u crnoj jakni udarac nogom u glavu.

Na snimci se vidi i ženska osoba o kojoj policija danas na presici nije htjela ništa reći, premda je i ona ozlijeđena. Čini se da MMA-ovci i nju udaraju.

Zaključak policije nakon odgledane snimke i nakon primljene medicinske dokumentacije: MMA-ovci nisu počinili kazneno djelo 

Policija je, kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, iz snimke zaključila da su HGSS-ovci i organizator događaja aktivno sudjelovali u fizičkom obračunu te da MMA borci nisu počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja, premda su oni uputili prvi udarac i tako počeli s fizičkim obračunom, nakon što su prvo driftali BMW-om po skijalištu, pa onda zahtijevali od HGSS-ovca da im izvuče auto iz snijega. 

Izvori bliski policiji kažu i da se u razgovorima s policajcima prvi napadnuti HGSS-ovac nije sjećao što se događalo te večeri te da su mu izmjerena gotovo tri promila alkohola u krvi, pa je snimka bila nužna kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Alkoholizirani su bili i MMA-ovci, ali iz policije neslužbeno tvrde - bitno manje nego HGSS-ovac, premda nisu objavili koliko su promila u krvi imala trojica iz BMW-a. 

Pročitajte više