Dramatični pretres Trumpovog imanja je samo početak. "On je u ozbiljnoj nevolji"

Foto: Profimedia

AGENTI američke kriminalističke službe, FBI-ja, u ponedjeljak su pretresli imanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u ljetovalištu Mar-A-Lago na Floridi. Iako zasad nema službene potvrde, pretres je, izvještavaju američki mediji, bio povezan s istragom o njegovom navodnom odnošenju predsjedničkih dokumenata iz Bijele kuće na Floridu.

Reakcija Trumpa, kao i njegovih odanih saveznika iz Republikanske stranke, bila je predvidljiva. Trump, koji je u vrijeme pretresa bio u Trump Toweru u New Yorku, u melodramatičnom se priopćenju požalio da je njegov “predivni dom u Mar-A-Lagu trenutačno pod opsadom” te da ga je “napala i okupirala velika skupina agenata FBI-ja”.

"Nakon rada i suradnje s relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban ni primjeren", dodao je Trump, koji je već pod obnovljenom lupom medija i državnih institucija uslijed kongresnih saslušanja o njegovoj ulozi u napadu na Kapitol 6. siječnja 2021. 

“Takav napad mogao se dogoditi samo u propalim zemljama Trećeg svijeta. Nažalost, Amerika je sada postala jedna od tih zemalja, korumpirana na dosad neviđenoj razini", poentirao je bivši američki predsjednik.

Protiv Trumpa je zbog njegove sramotne uloge u napadu koji mnogi opisuju kao pokušaj puča (izveli su ga Trumpovi pristaše kako bi spriječili njegov silazak s vlasti) izglasan opoziv u Zastupničkom domu Kongresa, no nije potvrđen u Senatu. 

Američko ministarstvo pravosuđa trenutno vodi dvije poznate aktivne istrage povezane s bivšim predsjednikom, jednu o njegovim pokušajima da poništi rezultat predsjedničkih izbora 2020., a drugu upravo o njegovom rukovanju povjerljivim dokumentima.

>> Objavljene slike Trumpove wc školjke: "Ovako je uništavao dokaze". Nižu se reakcije

Za Trumpove republikance ovo je “marš prema policijskoj državi”

Za Trumpa i njegove saveznike pretres je bio ništa drugo nego kulminacija višegodišnjeg politički motiviranog “lova na vještice” kako bi ga se prvo svrgnulo s vlasti, a zatim spriječilo njegov povratak. 

 

“Apsolutna moć korumpira apsolutno. Nebrojeno puta imali smo primjere demokrata koji se oglušuju o zakon i zlouporabljuju moć bez ikakve mogućnosti odgovora, uključujući Huntera Bidena. Demokrati neprestano naoružavaju birokraciju protiv republikanaca. Ovaj napad je nečuven”, poručila je tako Ronna McDaniel, predsjednica Republikanskog nacionalnog odbora.

Vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu, Kevin McCarthy, zaprijetio je ministru pravosuđa i glavnom državnom odvjetniku Merricku Garlandu da će, "kada republikanci ponovno preuzmu Zastupnički dom, izvršiti trenutni nadzor nad ovim odjelom, slijediti činjenice i nećemo ostaviti kamen na kamenu."

Još jedan republikanski kongresnik, Bob Good, nazvao je istragu protiv Trumpa dijelom demokratskog “marša prema policijskoj državi”, dok je njegov kolega Ronny Jackson nazvao FBI “neprijateljem naroda”. To je, podsjetimo, bila Trumpova omiljena sintagma za medije koji su kritički nastrojeni prema njemu. 

"Duboka država će učiniti sve što je u njenoj moći da ocrni predsjednika Trumpa"

Bivši ministar vanjskih poslova u Trumpovoj administraciji Mike Pompeo opisao je izvršenje sudskog naloga protiv Trumpa kao okončanje “250 godina duge prakse” da pravosuđe ne progoni bivšeg predsjednika.

"Duboka država će učiniti sve što je u njenoj moći da ocrni predsjednika Trumpa. Amerikanci moraju nastaviti širiti veliki crveni val i spasiti zemlju od ovih korumpiranih fašista”, pridružio se zboru zgroženih Trumpovih poslušnika i Matt Schlapp, predsjednik Konferencije konzervativne političke akcije (CPAC).

“Ovo se događa u zemljama Trećeg svijeta. Ne u Sjedinjenim Državama. Zar FBI nema pametnijeg posla nego maltretirati bivšeg PREDSJEDNIKA?” napisao je republikanski odbor za pravosuđe na svojoj službenoj Twitter stranici.

Trumpovi obožavatelji govore o građanskom ratu i oružanoj akciji

Obični Trumpovi obožavatelji otišli su mnogo dalje u reakcijama na društvenim mrežama, zazivajući građanski rat i najavljujući da će se opskrbiti streljivom, oružjem i krenuti u akciju, prenosi reporter MSNBC-ja Ben Collins. 

Odgovor republikanaca nastavak je već ustaljenog i dobro poznatog obrasca u kojem je svaka afera povezana s Trumpom, od istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera o mogućem dosluhu Trumpove predizborne kampanje i Rusije 2016. (što na kraju nije dokazano) nadalje, bila dio goleme zavjere “duboke države” protiv njega. Proučavanje njegovog uklanjanja predsjedničkih dosjea ili njegove uloge u pobuni 6. siječnja vjerojatno će proizvesti sličnu reakciju.

No za demokrate i druge Trumpove kritičare, ovaj pretres je bio dugoočekivani korak prema pravdi i dokaz da nitko, pa ni bivši predsjednik, nije nedodirljiv kad je zakon u pitanju.

“Svjedoci smo razlike između poštenog i korumpiranog sustava. Donald Trump nas je 2020. opasno približio trajno korumpiranoj Americi. Vladavina prava poprima oblik. A odgovornost dolazi”, komentirao je na Twitteru demokratski kongresnik Eric Swalwell.

 

Njegov kolega Ted Lieu bio je još jezgrovitiji: “Nitko nije iznad zakona.”

Opasan čin bez presedana ili vladavina prava na djelu?

"Današnja racija prvi je korak za policiju ili Kongres da Donalda Trumpa pozovu na odgovornost za orkestriranje zavjere za ostanak na vlasti koja je rezultirala napadom na glavni grad naše zemlje 6. siječnja”, konstatirala je nevladina organizacija Trumpovih republikanskih kritičara, Lincoln Project. 

Republikanci sada predstavljaju istragu protiv Trumpa kao opasan čin bez presedana, prigodno ignorirajući da je Trumpov predsjednički mandat sam po sebi bio bez presedana u potkopavanju neovisnosti institucija i vladavine zakona uključujući mirni transfer demokratski izabrane vlasti. 

Bivši savezni tužitelj Kan Nawaday komentirao je za ABC News da je racija zaista "izvanredna" i dosad neviđena, no da se “ne čini toliko iznenađujućim, s obzirom na sve dokaze koje je odbor od 6. siječnja iznio o mogućim zločinima koji se odnose na (nerede na Kapitolu)." Dodao je da je samo je pitanje vremena “kad će (istražitelji) krenuti u lancu do drugih potencijalnih meta”.

Trumpovim riječima, “ništa ovakvo nije se nikad dogodilo predsjedniku SAD-a”.“Koja je razlika između ovoga i Watergatea?” zapitao se bijesno u svom priopćenju. 

Bivši savezni tužitelj: Trump u dubokoj pravnoj nevolji

Povjesničar i novinar Garett Graff ponudio je odgovor: pretres doma bivšeg predsjednika moralo je odobriti ministarstvo pravosuđa na najvišem nivou, neovisni sudac je morao potvrditi postojanje opravdanog razloga za nalog te da su FBI i ministarstvo morali imati dovoljno dokaza za vođenje ovako osjetljive istrage. Drugi pravni eksperti izrazili su slično mišljenje.

"Ne mogu zamisliti koliko je razloga navedeno u FBI-jevoj izjavi pod prisegom koja podržava nalog za pretres Trumpove kuće u Floridi", ocijenio je za Business Insider bivši savezni tužitelj za Sjevernu Virginiju, Gene Rossi, i zaključio da je “Trump u dubokoj pravnoj nevolji”.

Posebna je ironija ipak to što je ravnatelja FBI-ja, Christophera Wraya, na kojeg sad bijesne Trumpovi sljedbenici, postavio sam Trump 2017. Što se predsjednika Joea Bidena tiče, on tvrdi da nije znao za pretres sve dok nije objavljen u vijestima budući da je u američkom političkom sustavu ministar pravosuđa, odnosno državni odvjetnik politički neovisan o ostatku administracije.

Dokumente koje nije iznio iz Bijele kuće bacao je u školjku?

Nacionalni arhiv, zadužen za prikupljanje i razvrstavanje predsjedničkog materijala, prethodno je priopćio da je najmanje 15 kutija s dokumentima Bijele kuće, od kojih su neki visoko povjerljivi, pronađeno u Trumpovom odmaralištu, uključujući neke koji su bili povjerljivi. Početkom lipnja više istražitelja posjetilo je imanje tražeći više informacija o potencijalno povjerljivim materijalima iz Trumpovog vremena u Bijeloj kući koji su odneseni na Floridu. 

Trump je, inače, još za vrijeme mandata postao notoran po uništavanju službenih dokumenata iako bi to moglo biti kršenje zakona, a danas su procurile i fotografije vlastitih službenih bilješki koje je navodno osobno bacao u zahod.  

Kako za Atlantic piše David Graham, SAD bi se ispostavio kao banana-republika, kakvim ga Trump predstavlja, kada bi mu dozvolio da se nekažnjeno izvuče s kršenjem zakona. 

Ovaj bi nalog za pretres lako mogao biti uvertira u uhidbeni nalog za Trumpa i njegove najbliže suradnike, ako je državno odvjetništvo prikupilo ili u dogledno vrijeme prikupi dovoljno dokaza za takvo nešto. Međutim, u ovom trenutku naprosto ne znamo dovoljno da bismo predvidjeli takav rasplet u beskrajnoj drami s Trumpom. 

Pročitajte više