Drastično porastao broj oružanih zločina, napada i pljački u Rusiji

Foto: EPA

MINISTARSTVO unutarnjih poslova Ruske Federacije objavilo je statistiku vezanu za kaznena djela s uporabom oružja u Rusiji. Navodi se kako je broj oružanih zločina porastao gotovo za 30% u zadnjih deset mjeseci. MUP Rusije je objavio podatke o čak pet tisuća slučajeva oružanih zločina u periodu od siječnja do listopada ove godine. Najgore su regije u pograničnom području s Ukrajinom, kao što su Kurska i Belgorodska oblast.

Broj kaznenih djela počinjenih uporabom eksploziva i eksplozivnih naprava je dosegnuo najvišu razinu u zadnjih šest godina. Broj takvih zločina je dosegnuo brojku od 283 za navedeni period. Zanimljivo je da je čak u 56 federalnih jedinica Ruske Federacije zabilježen pad kaznenih djela u odnosu na prošlu godinu. Ali se porast registriranih zločina znatno povećao u preostalih 29 jedinica, a u tu brojku nisu uračunate ukrajinske oblasti koje je Ruska Federacija nedavno anektirala.

Najviše zločina u pograničnim teritorijima

Kako je spomenuto, najveći porast oružanih zločina je u pograničnim federalnim jedinicama. Kurska oblast bilježi porast od 675% u odnosu na isti period prošle godine, dok je Belgorodska na drugom mjestu s 213.3% u odnosu na isti period. Treća je Moskva koja bilježi rast od 203.2%.

Prema statistici MUP-a Ruske Federacije, na cestama izvan naselja otkriveno je sto slučajeva nezakonite nabavke, prijenosa, prodaje, prijevoza, skladištenja ili nošenja oružja ili streljiva. Povećan je i broj otkrivenih slučajeva krađa i iznuda oružja, streljiva i eksplozivnih naprava za 12.6% u odnosu na prošlu godinu.

Broj teških kaznenih djela i kaznenih djela koje su počinile organizirane skupine porastao je za 21.5% u odnosu na prošlu godinu. Njihov udio u ukupnom broju istraženih kaznenih djela porastao je s 9.7% na 11.1%.

Prema podacima MUP-a, četiri od pet kaznenih djela je počinjeno u gradovima, a više od pola svih registriranih zločina se odnosi na krađe, prevare i razbojništva. Osim običnih oružanih kaznenih djela, rast bilježe i ekstremistički zločini. Tako je za devet mjeseci ove godine zabilježeno 1125 kaznenih djela, povezanih s ekstremizmom, što je povećanje od 31.7% u odnosu na prošlu godinu. Zanimljivo je da je istodobno, općenito 1.7% manje kaznenih djela u odnosu na prošlu godinu.

Ruski službenici

Jedan ruski odvjetnik je u intervjuu za ruski portal Vedomosti izjavio kako se porast broja kaznenih djela počinjenih uporabom oružja može objasniti posljedicama granatiranja kojima su regije Središnjeg federalnog okruga izložene. U Središnji federalni okrug između ostalog spadaju spomenute oblasti: Kurska i Belgorodska. Isto tako, prema njegovim riječima, krizna razdoblja u zemlji prate porast nasilnih zločina.

Druga odvjetnica također to povezuje s ratom u Ukrajini. Ona to objašnjava nemogućnošću pravovremenog uspostavljanja široke kontrole nad izdanim oružjem. Isto tako, otežana je uspostava kontrole nad transportom oružja iz Ukrajine od same vojske. Npr. vojnici koji se tijekom rotacije vraćaju u Rusiju.

S druge strane, zamjenik predsjednika Odbora Državne dume za sigurnost i borbu protiv korupcije Anatolij Vibornij tvrdi da se kvaliteta rada agencija za provođenje zakona, Rosgvardije i specijalnih službi, znatno poboljšala pa se stoga prema njegovim riječima čini da se broj samih zločina povećao. No isto tako iz istog Odbora su se mogle čuti i proturječne poruke o prebacivanju odgovornosti na MUP Rusije, smatrajući da MUP treba odgovoriti na porast kriminala u regijama.

Novi zakon

Mjesec dana ranije nego što su izašli podaci MUP-a o broju kaznenih djela, izašli su podaci MUP-a o nezakonitom trgovanju oružja u zemlji. Otpočetka godine je zaplijenjeno 20.000 komada oružja, od čega 7000 komada vatrenog oružja. Prema riječima ministra Kolokoltseva, broj takvih slučajeva se povećao u regijama koje graniče s Ukrajinom.

Nadzor nad prometom oružja provodila je Rosgvardia, ali je u siječnju ove godine nakon pucnjave u školi u Kazanu predloženo da se ovlasti prebace MUP-u. U lipnju ove godine Državna duma Ruske Federacije je usvojila prijedlog zakona vezanih za kontrolu oružja.

Predloženo je da se ne izdaje dozvola za kupnju oružja građanima za koje nadležna tijela imaju saznanja o njihovoj umiješanosti u nekoj kriminalnoj skupini ili upotrebe oružja u nezakonite svrhe. No, isto tako osoba kojoj se ne izda dozvola ima pravo žalbe na sudu.

Povratak vojnika

Povećan broj oružanih kaznenih djela u Ruskoj Federaciji nije nešto neočekivano, s obzirom na ratno stanje. No Rusija će se tek suočiti s ozbiljnim posljedicama kada se rat u Ukrajini primiri i kada se vojnici vrate u zemlju. Naoružani i istraumatizirani vojnici će tek tada postati problem u Ruskoj Federaciji. No to je tek jedna od posljedica s kojom će se Rusija suočiti nakon završetka rata u Ukrajini.

Pročitajte više