Drele za Index o propasti restorana: Krenuo je dobro, onda je došla korona...

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

"TRENUTNO u Hrvatskoj u blokadi je 15.440 poslovnih subjekata i sve njih čeka sudbina moje tvrtke", riječi su kojima je za Index stečaj nad svojom tvrtkom prokomentirao saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar Drele.

Propast Vruče čuče

Naime, Trgovački sud u Zagrebu otvorio je i zaključio stečaj nad Vručom čučom, Dretarovom tvrtkom. Nakon pravomoćnosti rješenja ta tvrtka s nešto više od 250.000 kuna utvrđenog duga brisat će se iz sudskog registra. 

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa objavljenog lani u studenome, kojim su se pozivali vjerovnici Vruče čuče da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečaja te tvrtke s dugom od 257.654 kune, ali i zastupnici tog dužnika da u zakonski predviđenom roku predaju popis imovine i obveza.

Vruča čuča je kao j.d.o.o. osnovana u studenome 2019. s temeljnim kapitalom od 10 kuna, a kao predmet poslovanja bilo je navedeno više od šezdeset djelatnosti, među kojima je pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka te pružanje smještaja. Kao jedini osnivač i direktor tvrtke u sudskom registru naveden je Davor Dretar.

Vruča čuča bio je i naziv Dreletova restorana s brzom hranom na zagrebačkoj Savici koji je, kako se u medijima navodilo, Dretar vodio sa suprugom prije nego što je "privremeno" zatvorio u lipnju 2020. zbog ulaska u politiku. 

"Restoran je krenuo dobro, a onda se pojavila korona"

Dretar je za Index rekao kako iza ovih 15.440 poslovnih subjekata koje, kako navodi, čeka sudbina njegove tvrtke, stoje mali i srednji poduzetnici. "To su stotine i tisuće zaposlenih i o njima nitko ne govori. To je stvaran, golemi problem", rekao je Dretar.

"Krenuo je dobro iako smo supruga i ja radili 6 dana u tjednu po 14 sati dnevno. Nikakav problem kada znaš da radiš dobru stvar koja ima perspektivu. Nažalost, presudili su faktori potpuno izvan mog utjecaja – prvenstveno veliki pad prometa zbog koronavirusa, tu budite svjesni da se broj restorana koji su za vrijeme pandemije počeli nuditi usluge dostave u samo nekoliko mjeseci utrostručio", rekao je.

"Nadalje, moj je angažman u političkoj stranci zahtijevao sve više i više vremena, a tu se pojavio novi problem, nedostatak radne snage. Tražio sam radnike na sve strane, ali teško sam ih nalazio", govori.

Kako misli vratiti dugove? "Prodat ćemo nešto zemlje"

"Ako su i imali volje da dođu na razgovor za posao ili odmah počnu raditi, nisu bili dovoljno osposobljeni za takvu vrstu rada. Nije lako biti cijelo vrijeme okružen desecima litara kipućeg ulja, nositi teške terete, kada se završi smjena, oprati cijelu kuhinju jer novaca za čistačicu – nema. Nitko to nije želio ili mogao pratiti", rekao je Drele, pa prokomentirao je nastanak duga većeg od 250.000 kuna.

"Od malog početnog iznosa, kada poduzetnika uhvate u kolo zateznih kamata, možeš samo gledati kako se iznosi vrtoglavo povećavaju, a ti ne radiš i ne možeš podmiriti ni onaj početni, a kamoli svakoga mjeseca sve veći iznos potraživanja", dodaje.

Što se tiče vraćanja duga, rekao je: "Prodat ćemo nešto zemlje, pa taj iznos iskoristiti kao jamstvo za kredit. Nadam se da će neka banka to odobriti. Vidjet ćemo".

Pročitajte više

 

Pročitajte više