Ugušio maloljetnicu, tijelo zamotao u tepih i bacio. Dobio 11 godina zatvora

Foto: Robert Anic/PIXSELL

31-GODIŠNJI Radoje Rožek danas je nepravomoćno osuđen na 11 godina zatvora za ubojstvo iz 2020. godine, a određena mu je i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti.

Podsjetimo, on je početkom prošle godine uhićen zbog smrti maloljetne djevojke čije je tijelo pronađeno u zagrebačkom naselju Sopot. Tijelo 16-godišnje djevojke nađeno je pred podrumom jedne zgrade, a bilo je umotano u tepih. Istragom je utvrđeno da je umrla od posljedica gušenja.

Dao joj drogu i pustio je da umre

Tijekom suđenja je Rožek negirao krivnju, tvrdeći da je te noći bio u stanu s djevojkom i da je zaspao. Kad se probudio, kako je ispričao, djevojka je već bila mrtva. Tvrdio je da nije znao da je maloljetna i da je konzumirala velike količine marihuane i amfetamina.

Tijelo djevojke pronađeno je u zgradi udaljenoj nekoliko stotina metara od stana u kojem je Radoje boravio s njom. Djevojka je bila zamotana u tepih i ostavljena pred podrumom u zgradi u Zemljakovoj ulici. Umrla je u stanu u Šenovoj. 

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i nadležnim županijskim državnim odvjetništvom dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ''Omogućavanje trošenja droga'' iz čl. 191. st. 3. u svezi st. 1. i 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo ''Nepružanje pomoći'' iz čl. 123. st. 2. KZ-a na štetu maloljetnice", objavila je policija lani.

Krivnju pokušavao svaliti na polubrata

"Protiv nje nisam imao ništa. Bila je draga osoba, počeo sam ju smatrati sestrom i prijateljicom i sklonio sam je s ulice. A tijekom boravka u zatvoru sam saznao da je te večeri na Valentinovo prošle godine moj polubrat Ivica B. došao do stana i ubrizgao joj moju terapiju heptanona u ruku. I to je uzrok smrti, jer ja kad sam stavljao njezino tijelo u tepih, nije imala drugih ozljeda osim podljeva na zapešću. Dakle, nije točno kako tvrde vještaci da je ugušena i da je imala obrambene ozljede", pravdao se Rožek na sudu, piše Jutarnji.

Odgovarajući na pitanja sutkinje je li maloljetnica konzumirala drogu i njegovu terapiju, Rožek je kazao da je terapiju držao u kupaonici, ali i u sobi pod ključem te da je ona konzumirala velike količine amfetamina i marihuane.

Tvrdio je da su polubratu u stanu ostale neke njegove stvari kad se odselio k prijatelju, a tih je dana postavljao knauf u jednom kafiću i zarađivao, pa se s Ivicom nije mogao nalaziti.

"Ali on je zato znao da je ona sama u stanu i mogao je doći kad je htio. Otjerao sam ga iz stana jer nije doprinosio, a čak je rekao da će i za njezine troškove sudjelovati jer su u vezi, a upoznali su se upravo u stanu. Nju, iako nije doprinosila za hranu, otjerao nisam jer je žena, ali i da joj se nešto ne dogodi na ulici", rekao je.

Rožek je tvrdio da je dan prije smrti djevojke popio veliku količinu Normabela, terapiju i marihuanu. Po terapiju je otišao u Dom zdravlja Siget te je pred medicinskom sestrom u ambulanti popio jednu dozu, dok je 3 ili 4 bočice popio nedugo potom na klupici.

U takvom stanju prijatelji su ga pronašli i odvezli kući gdje je, kako tvrdi, prespavao do sutradan ujutro. Ujutro je, tvrdi, našao tijelo maloljetnice.

Djevojka pobjegla od kuće

Djevojka je bila maloljetna i pobjegla je iz roditeljskog doma. Prije nekoliko godina bila je u Centru za pružanje usluga u zajednici Dugave na evaluaciji, gdje je procijenjeno da joj je potreban smještaj u domu za maloljetnike.

"Međutim nakon nekih godinu dana Centar za socijalnu skrb, obiteljski sud i suci imaju mogućnost da preispituju odluku o smještaju i donesu odluku o prekidu smještaja", rekao je za Dnevnik.hr Božo Vrkljan, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb Dugave.

Na pitanje ne bi li onda bilo normalno da je opet došla na evaluaciju kod njih, rekao je: "Pa centar je ili netko tko je odlučio da se prekine smještaj procijenio da će se kroz druge mjere riješiti taj problem."

Pročitajte više