Država će u idućih pet godina prodati Podravku

Foto: FaH/Index

GLAS PODRAVINE, tjednik iz Koprivnice, objavio je prošli tjedan da vlada namjerava prodati Podravku, a nakon što je vlada Andreja Plenković instalirala bivšu potpredsjednicu vlade Martinu Dalić na mjesto predsjednice Uprave. Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić opovrgnuo je u petak da država planira prodati Podravku te je rekao da u narednom razdoblju očekuje od Podravke da se širi i preuzima druge firme na tržištu. U odgovoru koji smo dobili od resornog ministra Darka Horvata, koji pokriva i državnu imovinu, dobili smo sličan odgovor, no uz jednu bitnu razliku.

U ovom trenutku ne žele prodavati Podravku

"U ovom trenutku nije u planu prodaja dionica trgovačkog društva Podravka d.d.", rekli su nam iz Horvatova Ministarstva. No, pojašnjenje koje smo dobili iz tog Ministarstva, kao i nedavno usvojen vladin plan Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, otkriva da je naglasak na "ovaj trenutak" te da država zaista ima u planu prodaju Podravke u idućih pet godina. No, krenimo redom.

U veljači ove godine Nadzorni odbor Podravke imenovao je Martinu Dalić predsjednicom Uprave te prehrambene kompanije. Dalić je na tom mjestu zamijenila Marina Pucara, koji je u siječnju ove godine iznenada preminuo. Valja naglasiti da 52.2 posto dionica Podravke čine Hrvatski mirovinski fondovi, a država je vlasnik 25.5% udjela, pa je odluka o nasljedniku Pucara bila na politici.

Dalić je dovedena u Podravku po naputku vlade

Podravka je jedna od većih kompanija u Hrvatskoj, s više od 6500 zaposlenih, i to s vrlo dobrim rezultatima poslovanja, pa je za mnoge bilo iznenađenje da je preuzima osoba koja je, uz Plenkovića, najviše opterećena aferom Hotmail. Riječ je o aferi u kojoj smo otkrili da premijer Plenković i tadašnja potpredsjednica Dalić stoje iza tajne skupine Borg koja je pisala Lex Agrokor i od tog zakona imala izravnu korist.  

Već godinama se priča o tome da bi se država trebala riješiti svog udjela u Podravci, a po mnogima dolazak Dalić u Koprivnicu bio je znak da je država sada odlučna u svojoj namjeri da proda tu uspješnu tvrtku.

>> Gradonačelnik Koprivnice: Ne smijemo dozvoliti vladi da proda Podravku

Lokalni glas Podravine na naslovnici je svog zadnjeg broja, s fotografijom šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, objavio informaciju da vlada prodaje Podravku. Tog dana gradonačelnik Koprivnice, SDP-ov Mišel Jakšić, koji se bori za novi gradonačelnički mandat, rekao je da se ne smije dopustiti da vlada proda Podravku, ustvrdivši da je privatizacija te velike kompanije dio Nacionalnog plana oporavka RH.

Čorić: Očekujemo širenje Podravke

Kontrirao mu je potpredsjednik vlade Tomislav Ćorić tvrdeći da to nije istina.

"To ne da nije točno nego u narednom razdoblju očekujemo od Podravke da se širi i preuzima druge firme na tržištu i poveća obujam svog poslovanja. Podravka će ostati u vlasništvu države koliko je i sada", rekao je ministar Ćorić za RTL Televiziju odgovarajući na pitanje planira li vlada prodati državne udjele u Podravci.

Za detalje, prodaje li ili ne vlada Podravku, upitali smo i resornog ministra Darka Horvata, koji nam je rekao da u ovom trenutku nije u planu prodaja dionica trgovačkog društva Podravka.

Što stoji u Planu oporavka?

No, činjenica je da u Nacionalnom programu opravka stoji da je predviđeno da će se do kraja 2023. na prodaju ponuditi minimalno 150 poduzeća, čija je trenutna nominalna vrijednost oko 850 milijuna kuna. Isto tako predviđeno je i da će se od 2024. do 2026. na prodaju ponuditi i dodatnih 35 poduzeća, čime se predviđa do kraja drugog kvartala 2026. ukupno staviti na prodaju 185 poduzeća.

U dokumentu jasno stoji da će se prodavati udjeli u tvrtkama koje nisu od posebnog interesa za Hrvatsku, s posebnim fokusom na društva koja dosad nisu mogla biti oglašena za prodaju ili prodana, s obzirom na njihov financijski položaj ili na neriješene imovinsko-pravne odnose.

Podravka iz Koprivnice ispunjava te uvjete. Nisu na listi tvrtki od posebnog interesa, a činjenica je da HDZ već duže vrijeme najavljuje prodaju dionica te tvrtke. No, popis tvrtki od državnog značaja mogao bi se revidirati, barem tako za Index tvrde iz Horvatovog ministarstva.

Spisak tvrtki od posebnog značaja će se smanjivati, a ne povećati za Podravku

"Reformsko područje Unaprjeđenje upravljanja državnom imovinom sadrži pet reformskih mjera, a koje obuhvaćaju Revidiranje popisa pravnih osoba od posebnog državnog interesa i preciziranje vlasničke politike države u pogledu definiranja razloga za zadržavanje državnog vlasništva, Daljnje unaprjeđenje korporativnog upravljanja u poduzećima od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, Nastavak privatizacije poduzeća koja nisu od posebnog interesa za Hrvatsku te Optimizaciju upravljanja i raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Horvatovog ministarstva, u kojem se dodaje da će putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) ponuditi na prodaju sve raspoložive dionice i udjele u trgovačkim društvima koja nisu od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a realizacija prodaje ovisit će o interesu tržišta.

Valja naglasiti da je i do sada službeni stav vladajućih bio da država nema što raditi u proizvodnji džemova, juha i sličnog, kao i da upliv države u takvu tvrtku zapravo predstavlja uteg za razvoj kompanije. Stoga je teško očekivati da bi vlada mogla Podravku naknadno uvrstiti u spisak tvrtki od posebnog značaja.

"Republika Hrvatska u posljednjih je 7 godina broj pravnih osoba od posebnog interesa za RH smanjila za trećinu, odnosno s 59 na trenutno 39 pravnih osoba od posebnog interesa", rekli su nam iz Horvatovog Ministarstva odgovarajući na upit hoće li se i kada revidirati postojeći popis od 39 tvrtki od posebnog državnog interesa.

Sudeći prema odgovoru, taj spisak mogao bi se dodatno smanjiti, a ne proširiti za Podravku.  

Vuković: Ekonomski je opravdano prodati Podravku

Vuk Vuković, ekonomist i voditelj Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika, koji je detaljno upoznat s Nacionalnim programom oporavka, tvrdi da je prodaja Podravke sasvim logična.

"To je dobra tvrtka i politika bi se trebala maknuti. To je definitivno. Isto tako ne vidim razlog zašto bi Podravka bila strateška", kaže Vuković za Index, dodajući da mu nisu poznate lokalne specifičnosti zašto bi bili protiv prodaje Podravke. No, možda je upravo stvar u činjenici da je na čelu Podravke Martina Dalić, upitali smo Vukovića.  

"Moguće. No s ekonomskog aspekta prodaja je sasvim logična i opravdana", kaže Vuković na kraju.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više