Državni inspektorat, koji vodi HDZ-ovac Mikulić, kaže da SDP zastrašuje građane

Foto: Pixsell/Igor Kralj

DRŽAVNI inspektorat, koji vodi HDZ-ovac Andrija Mikulić, priopćio je u srijedu kako oštro osuđuje te smatra neprihvatljivim pokušaje pojedinih političkih opcija da zastrašivanjem građana i iznošenjem netočnih i neprovjerenih informacija prikupljaju političke bodove.

"Nepobitna je činjenica kako je samo neinformiranim i nezainteresiranim pojedincima iz nekih političkih opcija nejasna nadležnost pojedinih institucija.

Državni inspektorat kao institucija provodi inspekcijske poslove. Državni inspektorat provodi inspekcijske nadzore u cilju zaštite javnog interesa i javnozdravstvenog interesa, u pogledu zaštite ljudi, životinja, bilja, prirodnih bogatstava i okoliša", stoji u priopćenju Inspektorata.

Inspektorat: Minimizira se naš rad

SDP je danas poslao apel Ministarstvu poljoprivrede u kojem traži da u svoj resor vrate inspekcijske nadzore nad hranom zbog zaštite sigurnosti potrošača, naglasivši da su takav stav javno iznijele razne stručne službe i institucije.

Iz Inspektorata dodatno upozoravaju da se u dnevnopolitičke svrhe minimizira rad radnika Inspektorata koji svakodnevno, savjesno i odgovorno obavljaju poslove, čemu svjedoče i brojke o provedenim inspekcijskim nadzorima.

Poručuju kako iz dana u dan bilježe sve više prijava građana, što po njima jasno ukazuje da se Inspektorat profilirao kao institucija kojoj građani vjeruju, a brojke prikazuju efikasnost i djelotvornost.

Objavili što su radili zadnja tri mjeseca

Naveli su podatke Veterinarske inspekcije koja je od 1. travnja 2019. do 30. lipnja 2020. godine provela ukupno 34.913 nadzora, a zbog nepravilnosti izdano je 10.270 rješenja.

Služba granične veterinarske inspekcije na sedam je prijelaza obavila 39.983 službene kontrole nad životinjama i robama životinjskog podrijetla koje su se unosile u Europsku uniju iz trećih zemalja. 

Na područje Unije zabranili su unos 91 pošiljke životinjskog podrijetla te 39 pošiljaka živih životinja.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata također provodi ciljane nadzore kontrole kvalitete te su od 1. travnja 2019. proveli 60.596 inspekcijskih nadzora. 

Sanitarna inspekcija je od osnutka Državnog inspektorata provela u dvije godine i pet mjeseci 75.278 nadzora na području sigurnosti hrane te je uzeto 3030 uzoraka.

"Pozdravljamo sve konstruktivne kritike, ali..."

Navodi se kako se sve navedene inspekcije uzorkovanja hrane radi utvrđivanja njene zdravstvene ispravnosti, kao i vode za ljudsku potrošnju, te provedbe nadzora po RASFF obavijestima i prijavama potrošača provode prioritetno i kontinuirano.

"Pozdravljamo sve konstruktivne kritike koje imaju za cilj unaprjeđenje sustava, ali isto tako kategorički odbacujemo paušalne osvrte iz kojih se može iščitati kako pojedinci, iz samo njima znanih razloga, nemaju spoznaju o radu, poslovanju te nadležnosti inspekcija Inspektorata iako su sve te informacije javno dostupne", stoji u priopćenju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više