Državni tajnik najavio promjenu mjera za kafiće. Aladrović: Izvučeno je iz konteksta

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

MINISTAR rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović objasnio je za N1 kakvo je stanje u odnosima s poslodavcima nakon pregovora.

"Naravno da funkcioniramo, to smo dokazali sjednicom vlade", odgovorio je na početku na pitanje rada vlade dok je premijer Andrej Plenković u karanteni jer je pozitivan na SARS-CoV-2.

Aladrović je potom komentirao sadašnje stanje s mjerama pomoći privatnom sektoru:

"2,1 milijarda kuna u poticanje poslovne aktivnosti poduzetnika kako bismo prevladali ovaj kratkoročni efekt pandemijske krize", kazao je i precizirao, "tih 2,1 milijardi kuna sastoji se od tri različite mjere. Jedna je mjera koje smo jučer predstavili, pokriće fiksnih troškova za sve one poduzetnike kojima je ograničen rad po odlukama Stožera. Zatim, mjera za očuvanje radnih mjesta, u nekoj varijaciji oblika iz ranijeg perioda, po 4000 kuna po zaposlenom svima kojima je onemogućen rad. I mjera covid-kredita kako bi se riješila kratkoročna i srednjoročna likvidnost."

Kaže da splašnjava nezadovoljstvo poduzetnika

"Što se tiče zadovoljstva poslodavaca mjerama, osobno sam dojma da sad već splašnjava to nezadovoljstvo. Mogli smo vidjeti izjave pojedinih dijelova koji su zadovoljni i siguran sam da ćemo u nastavcima pregovora, kada i ova obustava rada završi, naći zajednički jezik", dodao je.

Za izjavu državnog tajnika Dragana Jelića o tome "da će se ispraviti nepravda prema barovima i kafićima", Aladrović je rekao:

"Mislim da je ta izjava u radijskoj emisiji izvučena iz konteksta. Ne govorimo ni o kakvoj nepravdi."

"Ove mjere su na snazi do 21. prosinca. Nakon toga ćemo razmišljati o učincima svih mjera, pa i pojedinih mjera koje se odnose na kafiće i u ovom trenutku, koliko sam ja upoznat, ne planiramo ništa mijenjati", dodao je.

"Njihovu percepciju možemo razumjeti, ali od početka pandemije isticali smo da nam je zdravlje na prvom mjestu, ekonomija odmah iza toga", kazao je Aladrović.

O smanjenju PDV-a

Za pitanje o traženjima vezanima za smanjenje poreza, rekao je da su "vrata otvorena", da je to bio jedan od zaključaka sastanka.

"Ovdje ne govorimo o PDV-u, o čemu već dugo razgovaramo, što se sada pojavilo kao zahtjev poduzetnika, prvenstveno ugostitelja u ovoj krizi. Zahtjev nije vezan za sadašnju situaciju, nego za neke strukturne, iz njihove perspektive, neprilagođenosti u ranijem periodu, za koje oni smatraju da su to strukturne neprilagođenosti i u kasnijem periodu, ako se sada ne dogovorimo."

"Da je PDV nešto što je ključno u ovom trenutku definitivno se ne mogu složiti", istaknuo je.

Dalje je rekao da je s prosvjetnim radnicima dogovoreno da se povećanje odgodi do 1. siječnja te da su im objašnjavali da "stanje s državnim podračunom nije sjajno":

"Mi ćemo povećati plaće za četiri posto u sljedećoj godini."

Zajamčio im je da ih "neće izigrati kao neke ranije vlade":

"Ne želimo biti vlada koja će ostavljati kosture u ormaru ostavljati ih drugim vladama... Javni sektor je u ovoj pandemiji pokazao da imamo odgovoran javni sektor, kvalitetan javni sektor, da je javni sektor taj koji se bori s pandemijom vrlo uspješno."

Pročitajte više

 

Pročitajte više