Državni tajnik: Ova godina je po prihodima od turizma 24% bolja od rekordne 2019.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina rekao je večeras u HTV-ovoj emisiji Otvoreno da je ova turistička godina po prihodima u prvih šest mjeseci čak 24 posto bolja od rekordne 2019. godine.

Na Jadranu je u ovom trenutku gotovo 600 tisuća stranih turista. Naplaćeno je više cestarina nego u prvih šest mjeseci rekordne pretpandemijske 2019. Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina rekao je da se opet govori o turističkoj godini, a ne sezoni. Poručio je da je današnja situacija rezultat rada tijekom proteklih godina.

"Nije nam ništa ovo palo s neba", rekao je Glavina.

"Sjetite se samo dvije pandemijske godine kada je cijeli svijet bio u velikim problemima u turističkom smislu, mi smo na razini Europe i svijeta imali rezultate značajno bolje od prosjeka. Dakle, 10 milijardi kuna je uloženo u očuvanje radnih mjesta. Preko 120 tisuća pravnih subjekata i preko 680 tisuća radnih mjesta je sačuvano u pandemiji da bismo se mi danas ovako brzo okrenuli i nastavili raditi", rekao je.

24% boljih prvih šest mjeseci po prihodima

Naveo je da je prvi kvartal ove godine 3 posto bolji od rekordne 2019. godine. "A kad pogledamo prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći ovako okvirno da je čak 24 posto bolja od rekordne 2019. godine", rekao je Glavina.

Pritom je istaknuo da govori o prihodima, naglasivši važnost te vrijednosti u odnosu na brojke noćenja, dolazaka i slično. Dodao je da treba gledati i neke druge vrijednosti - koliko je novih radnih mjesta stvoreno, kolikim obiteljima je pomognuto da izađu iz socijale...

Upitan hoće li ova godina biti bolja od 2019. godine, odgovorio je da je upravo rekao kako je već sad bolja.

"U ovim vrlo važnim i najvažnijim parametrima je bolja, a što se tiče ovih fizičkih pokazatelja, mi smo relativno blizu i sada već tim rezultatima i vjerojatno ćemo prijeći te brojke. Ali kažem - jesmo li 5 posto više u dolascima i noćenjima ili manje, to je puno manje važnije. Važnije su neke druge stvari koje moramo početi mjeriti", poručio je Glavina.

"Očekivani rezultati"

Nenad Nizić, predsjednik grupacije Stories - Croatian Unique Hotels, rekao je da su oni već prije četiri godine prepoznali priču o prihodu. "Radimo promociju Hrvatske na inozemnom tržištu kao destinacije jedinstvenosti, luksuza, povijesti i kulture. I to nam se sad sve vraća", rekao je.

"Naši rezultati su stvarno ne iznenađujući, nego očekivani. Prihodi su nam veći nego 2019. godine, a, što kaže državni tajnik, s postotkom dolazaka smo negdje možda na 90-ak posto", dodao je Nizić.

Predsjednik udruženja marina HGK Sean Lisjak naglasio je da se u biznisu kvaliteta računa ne samo prihodom nego i s dobiti "na kraju balade".

"Nautika se pokazala otpornom, nautika je i dalje otporna. Naše poslovanje prošle godine bilo je u skladu s našim optimističnim očekivanjima, bolje nego 2019. godine", rekao je dodajući da su vrlo optimistični u pogledu ove godine. Rekao je da je ova godina i u segmentu čartera daleko bolje počela nego prethodna i katastrofalno loša 2020.

Pročitajte više

 

Pročitajte više