Državni udar u Burkini Faso, vojska priopćila da je svrgnula predsjednika

Foto: EPA

VOJSKA Burkine Faso priopćila je da je svrgnula predsjednika Rocha Kaborea, suspendirala Ustav, raspustila vladu i Nacionalnu skupštinu te zatvorila granice, javljaju novinske agencije. U priopćenju, koje je potpisao potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba, a pročitao još jedan časnik na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje izvršeno bez nasilja i da su uhićeni na sigurnoj lokaciji.

Priopćenjem koje je potpisao potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba i koje je na državnoj televiziji pročitao drugi dužnosnik, rečeno je da je preuzimanje izvedeno bez nasilja i da se oni koji su pritvoreni nalaze na sigurnoj lokaciji. Izjava je došla uime dotad nepoznatog tijela, Domoljubnog pokreta za očuvanje i obnovu ili MPSR, što je akronim na francuskom.

"MPSR, koji uključuje sve segmente vojske, odlučio je danas okončati mandat predsjednika Kaborea", rečeno je. Navedeno je urušavanje sigurnosne situacije i ono što je opisano kao Kaboreova nesposobnost da ujedini naciju i učinkovito odgovori na izazove s kojima se suočava.

Jaki sukobi

Vojno priopćenje uslijedilo je nakon dvodnevnih nemira u glavnom gradu Ouagadougouu, gdje su u nedjelju izbili jaki sukobi u vojnim kampovima, a vojnici su tražili veću potporu u svojoj borbi protiv islamističkih militanata. Trenutno se ne zna gdje se nalazi predsjednik Kabore, ali je njegova stranka ranije priopćila kako je preživio pokušaj atentata. Ipak, nisu dali detalje. Reuters navodi kako se noćas čula jaka pucnjava u području oko njegove rezidencije. 

Prije priopćenja vojske, Afrička unija i Zapadnoafrički blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem puča u Burkini Faso, rekavši da drže vojsku odgovornom za Kaboreovu sigurnost. Udar je osudio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Pročitajte više

 

Pročitajte više