Državni zavod za statistiku objavio podatke o industrijskoj proizvodnji

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

U HRVATSKOJ je u listopadu industrijska proizvodnja pala za 0.3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja u listopadu pala 1.4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine oslabjela 0.3 posto.

Mjesec dana prije industrijska je proizvodnja porasla za 2.2 posto na godišnjoj razini. Pad proizvodnje u listopadu na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 10.9 posto, u proizvodnji energije. S padom od 4.2 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda skliznula 1.9 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda skočila je 14.4 poto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla za 1.3 posto. U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 2.3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Daljnje usporavanje rasta gospodarstva

Pad potrošnje i industrijske proizvodnje u listopadu ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja. DZS je nedavno objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu porastao 5.2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, no to je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8.7 posto.

Pročitajte više