Dužnosnik: Biden je iza kulisa pomogao da se Švedska i Finska dogovore s Turskom

Foto: Profimedia

PREDSJEDNIK Sjedinjenih Država Joe Biden iza kulisa pregovora Švedske i Finske s Turskom pomogao je da se postigne sporazum koji dvjema nordijskim zemljama omogućava ulazak u NATO, kazao je visoki američki dužnosnik.

Turska se prestala protiviti ulasku Finske i Švedske u NATO uoči godišnjeg summita saveza u Madridu. Dužnosnik, koji je razgovarao s novinarima pod uvjetom da ostane neimenovan, kazao je da je Biden razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom o NATO-u ranije u utorak na zahtjev dviju zemalja.

Dužnosnik je kazao da će dogovor omogućiti proširenje saveza koji broji 30 članica i predstavljati "značajnu promjenu u sigurnosti".

Turska nije inzistirala da se u pregovore uključe njezini zahtjevi za naprednim američkim vojnim avionima, kazao je dužnosnik. Očekuje se da će se Biden i Erdoğan sastati na marginama samita u srijedu. 

Biden se, nakon što je objavljena odluka o dogovoru Švedske, Finske i Turske i trilateralnom memorandumu koji su potpisale, javio i čestitao Finskoj, Švedskoj i Turskoj.

"Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma - ključnog koraka prema pozivu NATO-a Finskoj i Švedskoj koji će ojačati naš savez i ojačati našu kolektivnu sigurnost. Ovo je sjajan način za početi summit."

Pročitajte više