Dva brutalna udarca nogom u glavu. Jedan je prekršaj, drugi je kazneno djelo

Screenshot: RTL Danas/Facebook

SADA već bivši vojnik koji je na Badnjak nogom u glavu udario muškarca odjevenog u Djeda Mraza još uvijek se nalazi u istražnom zatvoru. MMA borac koji je prošlog vikenda nogom u glavu udario pripadnika HGSS-a je brzo pušten na slobodu.

Podsjetimo, protiv 25 godišnjeg pripadnika Hrvatske vojske, koji je u međuvremenu izbačen iz službe, podignuta je optužnica jer je u tučnjavi u Slavonskom Brodu dva puta nogom u glavu udario muškarca odjevenog u Djeda Mraza i tako mu nanio teške tjelesne ozljede. Ministarstvo obrane je nedugo nakon incidenta potvrdilo da je 25-godišnjak njihov djelatnik i da mu je ranije već bila izrečena stegovna mjera. 

Protiv njega je pokrenut postupak u Hrvatskoj vojsci te je nepravomoćno udaljen iz službe i prekinut mu je radni odnos. "Djelatnik Hrvatske kopnene vojske koji je sudjelovao u događaju 24.12.2022. udaljen je s dužnosti, a sve sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske", potvrdili su iz MORH-a.

MMA-ovac nogom u glavu brutalno udario HGSS-ovca koji je mirno sjedio. Policija ga brzo pustila na slobodu

No, izgleda da isti kriteriji ne vrijede za MMA borca koji je nogom u glavu brutalno udario pripadnika HGSS-a koji je u trenutku udarca mirno sjedio na snijegu na Platku.

"Policija je prvo imala sumnju na prekršaj. Dovedeni su u policiju, zadržani su u policijskoj postaji koliko su zakonski mogli i onda su pušteni", rekli su policajci na press-konferenciji održanoj u Rijeci nakon što je u javnosti izbila bura zbog napada na HGSS-ovce, dodavši kako je "potvrđeno da su sve ozlijeđene osobe zadobile lake tjelesne ozljede".

Podsjetimo, sinoć je objavljena još jedna snimka koja pokazuje kako je počeo napad na skijalištu na Platku u kojem su istrenirani borci napali HGSS-ovce i još nekoliko osoba. Na snimci se vidi i brutalan udarac nakon kojeg je pripadnik HGSS-a izgubio svijest.

Policija je zaključila da se radilo o gotovo ravnopravnom okršaju, pa je, osim trojice boraca, prekršajno prijavila i HGSS-ovca te još jednu osobu ozlijeđenu u tučnjavi. 

Sukob je počeo nakon što se dvojica MMA-ovaca (jedan u bijeloj i jedan u crnoj jakni) verbalno sukobljavaju s HGSS-ovcem koji je je odbio izvući BMW zaglavljen u snijegu. Mlađi muškarac u bijeloj jakni udara u glavu HGSS-ovca koji pada na tlo. Sukob se nastavlja naguravanjem u kojem moguće ima još udaraca, no taj se dio ne vidi najbolje na snimci. 

RTL Danas nam je ustupio snimku tučnjave. 

 

Kako su nam potvrdili izvori bliski istrazi, među dvojicom MMA-ovaca koji su počeli sukob je Luka Tiriel Ambramović, bivši mladi sklijaški reprezentativac koji je prešao u MMA i koji je nakon incidenta na Platku izbačen iz kluba Dynamite. No, prema nekim informacijama, on ipak nije osoba u bijeloj jakni koja je uputila prvi udarac, nego je on imao crnu jaknu. Ako su te informacije točne, njega na tlo ruši pročelnik HGSS-a koji se u jednom trenirku uključuje u sukob pa mu MMA-ovac potom uzvraća. 

Treći MMA-ovac koji se posljednji uključuje u tučnjavu prvo jednu osobu udara šakom, a onda se zalijeće i nogom u glavu udara HGSS-ovca koji sjedi na podu. Zbog kvalitete snimki nadzornih kamera teško je odrediti tko je tko od napadača.

Odvjetnik: To je pokušaj teške tjelesne ozljede 

Policija, koja od početka ima uvid u sve snimke sa skijališta, trojicu iz BMW-a uopće ne namjerava kazneno prijaviti, a konačnu odluku o tome hoće li se u ovom slučaju pokretati kakav kazneni postupak donijet će Državno odvjetništvo u Rijeci. Za policiju je udarac u glavu koji se vidi na objavljenoj snimci samo prekršaj.

Shodno tome, MMA borac koji je HGSS-ovca brutalno udario nogom u glavu je nedugo nakon privođenja pušten na slobodu. Odvjetnik Anto Nobilo kaže da je policija ovaj udarac trebala karakterizirati kao kazneno djelo pokušaja teške tjelesne ozljede.

"To se smatra u sudskoj praksi pokušajem teške tjelesne ozljede. Ako netko sjedi na podu, onda ga je lako šutnuti nogom. S druge strane, ovo je treniran momak, noga je obučena u cipelu i onda nogom u cipeli šutnite u lice ili glavu... To je pokušaj teške tjelesne ozljede. Tako se, faktički, zadaje teška tjelesna ozljeda", kaže Nobilo.

Među nasilnim MMA-ovcima i sin HDZ-ovca

Index je doznao imena napadača na Platku: Luka Tiriel Abramović, Matej Krunić i Lovro Pavelić. Njih su policajci zatekli na licu mjesta nakon napada. Dražen Abramović, otac Luke Abramovića, član je HDZ-a i šef u Hrvatskim šumama.

BMW je, kako doznaje Index, vozio Lovro Pavelić. BMW je u njegovom vlasništvu. O njemu nema javno dostupnih informacija. Ime Mateja Krunića se spominjalo vezano uz borilačke sportove. 

Treći među uhićenima pa puštenima je i najpoznatiji u javnosti. Luka Tiriel Abramović se ranije spominjao kao mladi hrvatski skijaški reprezentativac. Skijao je i za Tursku, čije je državljanstvo očito dobio uz hrvatsko. Od skijanja je odustao i krenuo graditi MMA karijeru. 

Pročitajte više