Dva Rusa čamcem pobjegla na Aljasku. Guverner: Ne očekujemo da će ih biti još

Fotografija je ilustracija, ne prikazuje spomenuti dvojac. Foto: EPA

DVOJICI ruskih državljana nedavno je uručen poziv za mobilizaciju koju je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio kako bi u rat poslao dodatnih 300 tisuća boraca za nastavak agresije na Ukrajinu. Spomenuti dvojac pozivu se nije odazvao već je pobjegao iz države.

Kako javlja Washington Post, iz ureda dvaju američkih senatora za više medija je potvrđeno kako su dva ruska državljana čamcem stigla na Aljasku. Ilegalno su prešli granicu i ušli u SAD, a američki medij piše i kako su već zatražili azil od američkih vlasti.

"Dvojac se pojavio na plaži blizu Gambella, malenog gradića na sjeverozapadnog vrhu otoka St. Lawrence, oko 40 milja udaljenog od Rusije odakle su pobjegli da izbjegnu obaveznu mobilizaciju", izjavila je glasnogovornica senatorice s Aljaske Lise Murkowski za Associated Press.

Prevezeni su u Anchorage na obradu

Murkowski i njen kolega republikanac Dan Sullivan, također senator s Aljaske, istaknuli kako je ovaj događaj pokazao da je SAD-u potrebno ozbiljnije osiguranje u Arktiku gdje Rusi imaju niz brodova, a nedavno su u Beringovom moru uočeni u kineski ratni brodovi.

Guverner Aljaske Mike Dunleavy rekao je da su dvije osobe došle iz Rusije čamcem i da su ispitane. "Ne očekujemo kontinuirani dolazak pojedinaca ili grupe pojedinaca. Nemamo naznaka da će se to dogoditi, tako da bi ovo moglo biti jednokratno", rekao je Dunleavy u izjavi.

Ministarstvo domovinske sigurnosti potvrdilo je da su dvije osobe stigle u utorak. "Pojedinci su prevezeni u Anchorage na inspekciju, koja uključuje proces provjere i provjere, a potom su obrađeni u skladu s važećim američkim imigracijskim zakonima", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Pročitajte više