Dvadesetak zemalja EU predlaže da Tedros ostane ravnatelj WHO-a

Foto: EPA

DVADESETAK zemalja Europske unije, ponajprije Francuska i Njemačka, predložilo je danas Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa za novi mandat na dužnosti glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), netom prije isteka roka za prijavu kandidature.

Zemlje članice WHO-a mogle su predložiti kandidate do 18 sati po srednjoeuropskom vremenu. Njemačka je još u srijedu službeno priopćila da predlaže Tedrosa koji je, čini se, jedini kandidat u utrci za to mjesto.

Dvadesetak zemalja EU predložilo je Etiopljanina kao kandidata, rekli su diplomatski izvori za agenciju France Presse.

Za nekoliko tjedana popis kandidata predat će se zemljama članicama WHO-a, a objavit će se krajem listopada ili početkom studenog.

Imunolog i stručnjak za malariju

Tedros, stručnjak za malariju, diplomirani imunolog, doktor javnog zdravstva, bivši etiopski ministar zdravstva i vanjske politike izabran je 2017. kao prvi Afrikanac na dužnost ravnatelja te moćne UN-ove agencije koja je na prvoj crti od početka pandemije.

Etiopija mu pak nije pružila potporu zbog sukoba u regiji Tigre, gdje je rođen.

Čelnik WHO-a je navukao na sebe bijes vlade u Addis Abebi iskoristivši više puta govornicu te organizacije kako bi osudio represiju u svom rodnom kraju.

Bude li više od jednog kandidata, izborni proces će početi u siječnju 2022. tijekom kojega će se sastaviti popis s imenima najviše pet kandidata.

Sukob s Donaldom Trumpom

Tedros, kojega je časopis Time svrstao među sto najutjecajnijih ljudi u 2020., sukobio se s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je prekinuo financiranje organizacije zbog njezine navodne prevelike bliskosti s Kinom i lošeg upravljanja pandemijom. Dolazak demokrata Joea Bidena u Bijelu kuću, koji je Sjedinjene Države vratio u WHO, dao mu je novi vjetar u leđa.

No zbog svoje kritike u vezi s podrijetlom pandemije, zaslužio je prijezir Kine.

No međunarodna zajednica ga svesrdno podupire zahvaljujući njegovoj odlučnoj solidarnosti sa siromašnim zemljama tijekom pandemije.

Pročitajte više