Dvije nove škole na području Banije gradit će se zajmom Svjetske banke

Foto: Hina

DVIJE nove škole na području Banije gradit će se sredstvima zajma Svjetske banke, priopćili su danas iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ministar Darko Horvat sastao se ovog tjedna s generalnim direktorom Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Jehanom Arulpragasamom, a glavni povod njegovog dolaska bio je vezan uz zajam koji je Republika Hrvatska dobila od Svjetske banke za potrebe provedbe oporavka i obnove od potresa, ali i jačanje pripravnosti javnog zdravstva uslijed pandemije koronavirusa.

Zajam Svjetske banke uključivat će cjelovitu obnovu objekata, a njegova je ukupna vrijednost 200 milijuna dolara. Razvojni cilj projekta je pomoći Hrvatskoj u obnovi nakon potresa u Zagrebu i okolici, unaprijediti institucionalne kapacitete za obnovu i jačati nacionalne sustave za pripravnost javnog zdravstva, stoji u priopćenju.

''Današnji sastanak plod je višemjesečne kvalitetne suradnje Ministarstva i Svjetske banke"

U sklopu sastanka ministra Horvata i generalnog direktora Arulpragasama iznijeti su ključni podaci o napretku samog projekta, kao i izazovi s kojima se Republika Hrvatska suočava kroz cjelokupan proces obnove.

No, jedna od najvažnijih tema bila je posvećena inicijativi ministra Horvata, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva financija, o uključivanju dviju srednjih škola iz Sisačko-moslavačke županije u navedeni zajam. Riječ je o izgradnji potpuno nove Ekonomske škole u Sisku i Srednje strukovne škole u Petrinji.

''Današnji sastanak plod je višemjesečne kvalitetne suradnje Ministarstva i Svjetske banke, s ciljem usuglašavanja posljednjih detalja kako bismo oslobodili financijske resurse koji su nam dostupni iz navedenog zajma za obnovu objekata u znanosti i zdravstvu. Izgradnjom dviju škola u Sisačko-moslavačkoj županiji stvorit ćemo kvalitetne preduvjete za sigurno i održivo školovanje djece na potresom pogođenom području", naglasio je tom prilikom ministar Horvat.

Uz obnovu kuća i zgrada, upravo je obnova i izgradnja školskih i zdravstvenih objekata još jedan od naših glavnih prioriteta, dodao je.

Taj je susret održan u sklopu petodnevnog radnog posjeta delegacije Svjetske banke, koja je tom prigodom obišla lokacije Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije koje su najviše pogođene potresom, a čija je obnova planirana sredstvima osiguranim u sklopu zajma.

Članovi delegacije tako su, među ostalim, obišli i Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro), gdje ih je primio ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić, nakon čega su posjetili i Klinku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", u pratnji ravnateljice Alemke Markotić s kojom je održan i koordinacijski sastanak. Napomenimo kako će pojedine cjeline obje zdravstvene ustanove biti obnovljene i rekonstruirane upravo sredstvima spomenutog zajma.

Obilazili lokacije na kojima će biti izvođeni radovi

Posljednja dva dana radnog posjeta delegacija je provela i na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, obilazeći lokacije na kojima će biti izvođeni radovi izgradnje novih objekata, kao i škole koje su u potresu stradale do razine neuporabljivosti - Ekonomsku školu u Sisku, Srednju strukovnu školu u Petrinji te Medicinsku školu u Karlovcu.

Iz Ministarstva graditeljstva su podsjetili kako je neposredno nakon zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020., Hrvatska počela komunikaciju sa Svjetskom bankom radi osiguranja zajma, a izrađen je i dokument o procjeni štete Potres u Hrvatskoj- brza procjena štete i potreba 2020.- Croatia Earthquake Rapid Damage and Needs Assessment 2020.  Prema toj procjeni, ukupna šteta na oko 25.000 zgrada u Zagrebu i okolici iznosi oko 86 milijardi kuna, što je više od 60 posto državnog proračuna. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više