Dvije trećine Nijemaca nezadovoljno Scholzovom vladom

Foto: EPA

DVIJE trećine Nijemaca nezadovoljno je vladom kancelara Olafa Scholza godinu dana nakon što je vlada preuzela dužnost, pokazuju rezultati anketa povodom godinu dana mandata, koja se navršava u četvrtak.

U anketi koju je proveo institut za istraživanje javnog mnijenja YouGov za agenciju Dpa, 33 posto ispitanika reklo je da su "prilično nezadovoljni", a još 33 posto da su "jako nezadovoljni" radom koalicije Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata (liberalima, FDP). Prema rezultatima, samo je 3 posto "vrlo zadovoljno", a 23 posto ispitanika je "prilično zadovoljno".

Nova vlada kancelara Scholza, koji dolazi iz SPD-a (lijevi centar), ovoga četvrtka bilježi točno godinu dana otkako je prisegnula. Pokazalo se u anketama da glasači koalicijskih stranaka na vlasti imaju vrlo različita mišljenja o radu vlade. Dok je 56 posto glasača Zelenih zadovoljno, samo 24 posto onih koji su glasali za liberale je zadovoljno. Među pristašama SPD-a, pak, zadovoljstvo i nezadovoljstvo su više-manje izjednačeni i iznose 48 odnosno 47 posto.

Najzadovoljniji birači zelenih

Kancelar u anketi prolazi tek nešto bolje od vlade u cjelini, pa je 64 posto ispitanika nezadovoljno njegovim radom, dok je 29 posto zadovoljno. U usporedbi sa svojom prethodnicom Angelom Merkel, kancelar Scholz nije dobro prošao pa tako većina od 51 posto vidi Angelu Merkel kao bolju kancelarku, dok samo 19 posto ispitanika smatra Scholza boljim. Konzervativna Merkel ima prednost pred Scholzom i među biračima SPD-a, 39 posto u odnosu na 37 posto.

S provedbom stranačke politike u vladi najzadovoljniji su glasači Zelenih pa tako njih 28 posto smatra da su obavili najbolji posao u provedbi svoje politike u vladi. Isto za svoju stranku misli 23 posto glasača SPD-a i samo 19 posto glasača liberala. Unatoč nezadovoljstvu vladom, samo 31 posto ispitanih vjeruje da će se koalicija prijevremeno raspasti, a 47 posto vjeruje da će trajati do sljedećih saveznih izbora 2025. 

Kancelar Scholz u međuvremenu je najavio planove za ponovnu kandidaturu na izborima 2025., u intervjuu za medijsku grupu Funke. "Naravno da ću se ponovno kandidirati", rekao je Scholz dodavši da želi "da vladajuća koalicija bude u tako dobroj poziciji da ponovno osvoji mandat".

Komentirajući loše rezultate anketa kazao je da je zahvalan na potpori koju uživa i na mogućnosti da dobije još veću potporu. Ocjenjujući prvu godinu mandata svoje vlade, njemački kancelar rekao je kako je "zadovoljan što smo kao vlada prilično stabilni u ovim uzburkanim vremenima s brojnim izazovima".

Pročitajte više