Milanović glavnog bošnjačkog političara nazvao udbašem iz Zenice. On mu odgovorio

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ČLAN Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da ga smatra beznadnim slučajem s kojim nema smisla razgovarati, komentirajući tako kontroverzne izjave šefa hrvatske države koje su izazvale oštre reakcije u BiH. 

"Kada je u pitanju Milanović on sve više i više postaje beznadni slučaj", kazao je Džaferović novinarima u Sarajevu koji su od njega tražili komentar o izjavama što ih je u utorak dao hrvatski predsjednik.

Milanović je tijekom posjeta Valpovu Džaferovića nazvao "udbašem iz Zenice" uz tvrdnju kako je bošnjački član Predsjedništva BiH tijekom rata bio sponzorom mudžahedina.

Predbacio mu je i da Hrvatsku tretira agresorom na BiH, a također je ustvrdio kako je Džaferović ove godine došao u Vukovar na obilježavanje 30.obljetnice pada tog grada kako bi provocirao Srbe a ne kako bi odao počast hrvatskim žrtvama.

Džaferović je u srijedu konstatirao kako je nakon ranijih Milanovićevih spornih izjava uz njihove osude poslao i poruku kojom je želio unatoč svemu pozvati na suradnju, što je hrvatski predsjednik odbio te mu uputio, kako je rekao, nove uvrede i laži. 

Džaferović je ocijenio kako su to sramotne i nedopustive izjave i ne priliče osobi koja je šef jedne države.

Milanović je početkom tjedna izazvao oštre reakcije komentarom o Srebrenici. On je u ponedjeljak izjavio da je u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile osam tisuća Bošnjaka, bio genocid, ali da onda za teže zločine, poput stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, treba izmisliti novi naziv. Ta je izjava izazvala žestoke osude Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, bošnjačkih političara u BiH, a potom i udruga rodbine žrtava genocida u Srebrenici.  

Hrvatski predsjednik rekao je potom u utorak da se u polemiku o Srebrenici upustio jer ne podnosi da se narodima lijepi etiketa genocidnosti ustvrdivši da se "to nabijalo Hrvatima za Jasenovac i to sad dio Bošnjaka radi Srbima".

Pročitajte više

 

Pročitajte više