EasyJet: Nova žarišta korone smanjila su potražnju za putovanjima

Foto: EPA

BRITANSKI zrakoplovni prijevoznik EasyJet izvijestio je o slabijoj potražnji za putovanjima na kraju godine zbog novih žarišta koronavirusa, procijenivši da bi mu se kapaciteti trebali vratiti na pretpandemijsku razinu idućeg ljeta.

Potražnja je na početku fiskalne godine u listopadu bila snažna budući da se bliži vrhunac sezone zimskih praznika, a porasle su i rezervacije za iduće ljeto, istaknuli su u EasyJetu.

Iz EasyJeta su najavili povećanje flote

Kompanija je fiskalnu godinu, koja je završila u rujnu, zaključila s gubitkom prije oporezivanja od 1.14 milijardi funti (1.52 milijarde dolara), dodavši da bi na početku nove fiskalne godine, u posljednja tri mjeseca 2021., kapaciteti trebali dosegnuti oko 65 posto razine iz 2019. godine. Do sada su bili najavljivali da će porasti na 70 posto.

Idućeg ljeta, u četvrtom tromjesečju EasyJetove fiskalne godine, trebali bi se gotovo izjednačiti s razinom iz 2019., procjenjuju. Prognoza im je nepotpuna jer klijenti rezerviraju letove datumski bliže polasku, ističu.

U drugoj polovini fiskalne godine prihod im je nadmašio pretpandemijsku razinu, pa su najavili da će povećati flotu za 25 zrakoplova s dodanim slotovima u zrakoplovnim lukama u Gatwicku, Portu, Lisabonu i milanskom Linateu.

"Možemo očekivati brojne faktore neizvjesnosti"

Izvršni direktor EasyJeta Johan Lundgren rekao je da je kompanija postala fleksibilnija tijekom pandemije, brzo se prebacujući na tražene rute, smanjujući troškove i jačajući bilancu, što im omogućuje da se lakše nose s novim problemima.

"Ukratko, nismo smetnuli s uma da i tijekom zime možemo očekivati brojne faktore neizvjesnosti, ali EasyJet ima jedinstvenu priliku da u ovom razdoblju pridobije kupce i preuzme tržišni udio od konkurenata", dodao je Lundgren.

Na kraju prošlog tjedna zrakoplovne kompanije uzdrmala je vijest o pojavi nove varijante koronavirusa omikrona. Niskobudžetni irski avioprijevoznik Ryanair već je upozorio da europske zrakoplovne prijevoznike čeka težak kraj godine jer je stopa zaraze u Europi u porastu.

Pročitajte više