Edward Snowden se zakleo na vjernost Rusiji i primio rusku putovnicu

Foto: EPA

ZVIŽDAČ Edward Snowden dobio je rusku putovnicu nakon što se zakleo na vjernost zemlji koja ga štiti od američkih vlasti još od 2013. godine. Snowdenu je već u rujnu ove godine dodijeljeno rusko državljanstvo dekretom koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Informaciju da je 39-godišnji zviždač primio svoju putovnicu je danas potvrdio njegov odvjetnik Anatolij Kučerena. "Položio je prisegu", kazao je Kučerena i dodao kako je Snowden sretan jer rusko državljanstvo onemogućava njegovo izručenje, prenosi Guardian.

"On je naravno sretan i zahvalan Ruskoj Federaciji na svom državljanstvu, sada je punopravni građanin Rusije. I što je najvažnije, prema ruskom ustavu, on ne može biti predan stranoj državi", istaknuo je Snowdenov odvjetnik. Nisu objavljene nikakve fotografije ili snimke s ceremonije. 

Snowdenova supruga isto aplicirala za rusko državljanstvo

Pojedinci koji primaju rusko državljanstvo po zakonu se obvezuju da će "poštivati ​​ustav i zakonodavstvo Ruske Federacije, prava i slobode njezinih građana, ispunjavati dužnosti građanina Ruske Federacije za dobrobit države i društva, štititi slobodu i neovisnost Ruske Federacije, biti lojalni Rusiji i poštivati ​​njezinu kulturu, povijest i tradiciju”.

Odluka o dodijeli državljanstva je došla u krajnje nepovoljnom trenutku, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i kasnijeg pada u međunarodnu izolaciju. Navodno se i Snowdenova supruga prijavila za dobivanje ruskog državljanstva. Njih dvoje žive na nepoznatoj lokaciji sa svoja dva sina, koji su rođeni u Rusiji.

“Nakon godina razdvojenosti od naših roditelja, moja žena i ja nemamo želju biti odvojeni od naših sinova. Nakon dvije godine čekanja i gotovo 10 godina izgnanstva, malo stabilnosti puno znači za moju obitelj. Molim privatnost za njih i za sve nas”, napisao je Snowden u rujnu. 

Pročitajte više