EK upozorava Kinu: Vaš odnos prema Ukrajini ključan je za odnose s EU

Foto: EPA

PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je danas Kinu da će njezin pristup ruskoj agresiji na Ukrajinu uvelike odrediti odnose između Pekinga i Europske unije.

"Način na koji će se Kina odnositi prema ratu (ruskog predsjednika Vladimira) Putina bit će odlučujući faktor za daljnje odnose između EU i Kine", rekla je Von der Leyen, govoreći na tribini u Bruxellesu. Cijeli govor bio je posvećen Kini, kamo će predsjednica Komisije sljedeći tjedan otputovati zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

 

"Kina želi biti manje ovisna o svijetu, a svijet učiniti ovisnijim o Kini"

Von der Leyen kaže da Kina ima odgovornost čuvati načela i vrijednosti iz Povelje UN-a i igrati konstruktivnu ulogu u promicanju pravednog mira.

"Taj mir može biti pravedan samo ako se temelji na održavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Ukrajina će definirati uvjete pravednog mira, koji zahtijeva povlačenje invazijskih trupa. Svaki mirovni plan koji bi zapravo učvrstio ruska osvajanja jednostavno nije održiv plan", rekla je Von der Leyen.

Predsjednica Komisije rekla je da Kina posljednjih godina sve jasnije pokazuje da želi promijeniti svjetski poredak u kojem će ona imati središnju ulogu, da koristi svoju ekonomsku moć i stvara ovisnost manjih zemalja kako bi osigurala da od njih dobije ono što želi.

Kina je zatvorila stranicu razdoblja reformi i otvaranja te otvorila stranicu sigurnosti i kontrole, rekla je Von der Leyen te kazala da Kina želi biti manje ovisna o svijetu, a svijet učiniti ovisnijim o Kini.  

"To smo vidjeli ranije ovoga mjeseca, kada je predsjednik Xi ponovio svoje obećanje da će kinesku vojsku učiniti 'velikim čeličnim zidom koji učinkovito štiti nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese'", rekla je Von der Leyen.

O Xijevom posjetu Rusiji

Osvrnula se na prošlotjedni posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi tijekom kojeg je umjesto osude ruske agresije na Ukrajinu govorio o "bezgraničnom prijateljstvu" s Rusijom. Taj posjet pokazao je promjenu u odnosu snaga između Kine i Rusije, rekla je. Kina iskorištava Putinovu slabost i Rusija je sada podređena Kini, kazala je predsjednica EK-a.

Europska unija ne treba se odvajati od Kine, nego smanjiti rizik od ovisnosti o Kini jer su odnosi s njom, s obzirom na njezinu gospodarsku snagu i globalni utjecaj, ključno važni za gospodarski prosperitet i sigurnost Unije, rekla je Von der Leyen.

"Vjerujem da nije održivo - niti je u interesu Europe - odvojiti se od Kine. Naši odnosi nisu crni ili bijeli, a naš odgovor ne može biti ni jedno ni drugo. Zbog toga se moramo usredotočiti na smanjenje rizika, ne na razdvajanje", rekla je Von der Leyen.

Polazna točka u tom pristupu treba biti jasno definiranje rizika, priznati da su se kineske ekonomske i sigurnosne ambicije promijenile i kritički razmotriti otpornost i ovisnost Europe, naročito u području industrije i obrane, kaže predsjednica Komisije.

Niz mjera za kontrolu europskih ulaganja

Rekla je da je Komisija već donijela niz mjera kako bi zaštitila svoje sigurnosne interese i smanjila učinak kineskih distorzivnih ekonomskih mjera. Između ostalih, navela je mjere koje se tiču pete generacije mobilne tehnologije (5G), izravnih stranih investicija i kontrolu izvoza.

Najavila je da će Komisija ove godine predstaviti prijedlog mjera za kontrolu europskih ulaganja u određene osjetljive tehnologije koje bi mogle povećati vojne ili obavještajne sposobnosti sistemskog rivala.

Od 2019. Europska unija službeno smatra Kinu partnerom, gospodarskim konkurentom i sustavnim suparnikom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više