Ekonomist: Fortenova još ne može mirno spavati

Screenshot: N1

FINANCIJSKI analitičar Hrvoje Japunčić analizirao je situaciju šest godina nakon afere oko Agrokora, a govorio je i o tome što zapravo u bliskoj budućnosti čeka Fortenova grupu.

Japunčić: Sve ovisi o sudskom pravorijeku

Japunčić je za N1 komentirao urušavanje optužnice za "veliki Agrokor" i ustvrdio da će odluke oko mogućeg vraćanja Fortenove starom vlasniku biti vezane isključivo uz Hrvatsku. Kao najveće probleme Fortenove naveo je nedovoljne investicije i manjak profita.

"Ako bi se revizijom Vrhovnog suda pokazalo kako malim dioničarima nagodbom nije smjela biti ukinuta njihova vrijednost, odštetni segment neće se moći namiriti kroz Fortenovu, već kroz Republiku Hrvatsku", dodao je. Smatra i da Fortenova grupa još ne može mirno spavati.

"Sve ovisi o sudskom pravorijeku. Najveća opasnost za Fortenovu jest da u jednom od revizijskih postupaka odredi ništavnost nagodbe. Tada bi bilo posljedica po Fortenovu", objasnio je.

"Ako postoji intencija da se održi Fortenova, volio bih da se što prije postigne konsenzus"

Japunčić je komentirao i refinanciranje obveznice koje čeka Fortenovu.

"U smislu kolaterala, odnosno zaloga, ono zahvaća mnoge segmente.  Ako se ima intencija da se održi Fortenova, volio bih da se što prije postigne konsenzus osnovnih većinskih suvlasnika u zakladi. No ako se, pak, ne refinancira obveznica, hrpa imovine i vrijednosti bit će preuzeta od nositelja vrijednosnice. On će zatim ići u rasprodaju vodeći se svojim interesima. Od toga nitko neće profitirati", zaključio je.

Pročitajte više