Ekonomist: Vučić za života neće dočekati da Srbija bude uspješnija od Hrvatske

Foto: EPA

ALEKSANDAR VUČIĆ izjavio je da će Srbija uskoro dostići Hrvatsku po ukupnom BDP-u. Smatra da ga Hrvati napadaju jer im smeta snažnija Srbija. 

"Hrvatska to radi zato što će je s onakvom obalom i turizmom Srbija dostići po BDP-u", kazao je Vučić.

Srpski predsjednik vjerojatno je govorio o ukupnom odnosno nominalnom BDP-u, a ne o BDP-u po glavi stanovnika kojim se zapravo može uspoređivati razvijenost gospodarstva jedne zemlje s drugom. 


Hrvatski i srpski nominalni BDP. Izvor: Svjetska banka

Vučićeva izjava ima smisla jedino ako je govorio o nominalnom BDP-u, koji je sasvim nebitan

Ukupni odnosno nominalni BDP podrazumijeva ukupnu vrijednost proizvoda i usluga stvorenih unutar granica jedne zemlje u godinu dana, dok nam BDP po glavi stanovnika otkriva s koliko novaca ljudi te zemlje zapravo mogu raspolagati.

Petar Vušković, predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize ne slaže se s Vučićevim predviđanjem. 

"Za očekivati je da Srbija za života njihovog predsjednika Aleksandra Vučića sigurno neće biti ekonomski razvijenija od Hrvatske. Relativni BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi 15.000 dolara, a srpski 7.500 dolara. Možemo zaključiti da su naši građani dvostruko bogatiji. Tako se mjeri standard", objasnio je Vušković. 

Kad bi Srbija mogla doseći hrvatski BDP po glavi stanovnika?

Odgovorio je i na pitanje kad bi se moglo dogoditi da Srbija prestigne Hrvatsku po ukupnom BDP-u, ali i jedinom relevantnom pokazatelju - BDP-u po glavi stanovnika.

"Kada bi hrvatsko gospodarstvo u potpunosti stagniralo s 0 posto rasta, a Srbija imala prosječnu stopu rasta od 4 posto i tako 10 godina, tek tada bi Srbija sustigla Hrvatsku. Srbija nema takav ekonomski potencijal da kumulativno ostvaruje rast od 4 posto više od Hrvatske toliki niz godina. Kada bi Srbija imala rast od 1-2% godišnje trebalo bi joj 40-ak godina da dostigne hrvatski BDP", poručio je ekonomist.

Obrazložio je razliku između gospodarstva Hrvatske i Srbije.

"Srpsko tržište privlači strane investitore više jer investitori vole seliti kapital u zemlje koje potiču svoju ekonomiju i koje imaju jeftiniju radnu snagu. Prednosti srpskog gospodarstva su poljoprivreda, primjerice najveći su izvoznici malina u Europi, zatim energetika i rudarstvo, a Hrvatska svoje audite ima u turizmu, prometnoj infrastrukturi s dobrim geografskim položajem te nemojmo zaboraviti, europskom novcu. U Srbiju investiraju zemlje poput Rusije, Kine, Koreje te Arapski Emirati. U Hrvatskoj su najvažniji investitori Njemačka, Austrija i Italija te Nizozemska", dodao je Vušković.

Ekonomisti su složni da stanovnici Srbije raspolažu s duplo manje novca nego Hrvati

Da bi saznali koliko je realno da će po BDP-u per capita Srbija prestići Hrvatsku, kontaktirali smo i ekonomskog stručnjaka dr. Damira Novotnyja koji se nasmijao na pitanje može li nam izračunati kad će se to dogoditi.

On navodi da ne vidi razloga da se o tome uopće diskutira.

"Srbija je sad na razini oko 7.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika prema podacima iz EU izvora i Svjetske banke, a Hrvatska se kreće na oko 14.000 dolara po glavi stanovnika. Dakle, Hrvatska je dvostruko razvijena od Srbije u smislu BDP-a. I to je najvažniji pokazatelj koji nas upućuje na razinu razvijenosti", odlučno će Novotny. 


Hrvatski i srpski BDP po glavi stanovnika. Izvor: Svjetska banka

Hrvatska je značajno gora od Češke i Slovenije, ali je značajno bolja od Srbije

Dodaje da je po istom tom BDP-u Hrvatska je upola manje razvijena od Češke i Slovenije koje se približavaju europskom prosjeku od 26-27.000 dolara po glavi stanovnika.

"Kad gledamo taj pokazatelj, dakako da Srbija još uvijek nije ni blizu Hrvatske. No, s obzirom na to da Srbija ima dvostruko više stanovnika (kao što Hrvatska ima dvostruko više od Slovenije) onda su ti agregatni podaci o visini ukupne novostvorene vrijednosti, ukupnog BDP-a slični. Dakle u tom smislu je vjerojatno Aleksandar Vučić koristio taj podatak o veličini BDP-a. Kao što recimo Kina ima vrlo visok BDP, ali po glavi stanovnika je tek na 8.000 dolara. Dok SAD imaju 65.000 dolara po glavi stanovnika prosječnog BDP-a", poručuje ekonomist.

Srbija je lani privukla puno više investitora nego Hrvatska

Smatra važnim istaknuti da Srbija privlači strane ulagače. I to puno više od Hrvatske.

 "U Srbiji vidimo tri stvari. Lani su privukli 4,3 milijarde eura stranih ulaganja. To su podaci Svjetske banke. Hrvatska nije privukla niti milijardu. Ali Srbija privlači strana ulaganja kao što ih privlače Rumunjska i Bugarska, zemlje koje imaju jeftinu radnu snagu. U Srbiji su plaće vrlo niske. Hrvatska ima prosjek oko 750, a Srbija oko 350 eura. Ono najvažnije za ekonomski razvoj su institucije. Hrvatska pripada Europskoj uniji i prilagođava svoje institucije njenoj najboljoj praksi. Hrvatska to radi vrlo sporo i dosta teško, ali Srbija je jako daleko i od toga. Srbija nema razvijene institucije. Ona stvara ulagače koji dakako utječu na razvoj BDP-a", smatra Novotny.

Srbiji BDP raste zbog stranih ulagača koje privlači jeftina radna snaga

Investitore u Srbiju privlači geostrateški položaj i jeftina radna snaga, ali Hrvatska ima tehnološki napredak.

"Dvije-tri kompanije su se iskristalizirale proteklih godina, kao Info Bip i Rimac Tehnologija, one su po svojoj vrijednosti daleko veće od INE i od bilo koje kompanije u Srbiji", uspoređuje ekonomist.

Na Vučićevu izjavu kako Hrvatima smeta snažna Srbija, odgovara da to ne bi trebalo biti tako. 

"Hrvatskoj je u interesu da Srbija napreduje. To jednostavno nije političko nego ekonomsko pitanje. Kao što je Hrvatskoj u interesu da napreduje Bosna i Hercegovina jer na taj način i Hrvatska poduzeća imaju gdje izvoditi proizvode ovako je vrlo teško radi male kupovne moći na tim tržištima. Te tri postjugoslavenske zemlje, Hrvatska, BiH i Srbija se stalno uspoređuju, oni su kao ovnovi na brnu, naročito Hrvatska i Srbija. To je ostatak tog balkanskog mentaliteta da se stalno moramo uspoređivati sa susjednom umjesto da svatko gleda svoja posla", poručio je Novotny.

"Ekonomski odnosi Hrvatske i Srbije puno su bolji nego politički"

Pri usporedbi Hrvatske i Srbije naglašava da mi imamo članstvo u EU, Nato savezu i buduće članstvo u EU monetarnoj uniji čime dobivamo priliku da ubrzamo svoj razvoj ne oslanjajući se na turizam. Novotny prognozira brz razvoj Hrvatske. 

"Hrvatska se razvija u tehnološkom sektoru koji je u kratkom roku napravio velika postignuća i to razlikuje Hrvatsku od Srbije. Oni svoj ekološki razvoj temelje još uvijek na starim konceptima. Ono što je sigurno jest da Srbija ima dovoljno prirodnih resursa za razvoj, tu je relativno jeftina električna energija, rude i sirovine koje su važne za proizvodnju akumulatora, ali pokazalo se da prirodni resursi nisu ključni za ekonomski razvoj odnosno nisu dovoljni. Venezuela je najbolji primjer, uz obilje nafte to je siromašna zemlja, a s druge strane Švicarska nema nafte, a jedna je od najbogatijih zemalja.

Hrvatska ima neke druge prednosti i u narednim godinama će ostvariti ubrzan ekonomski razvoj kakav se dogodio Sloveniji i Češkoj. Tema odnosa sa Srbijom je ispolitizirana, to je natjecanje tko dalje baca kamen i ono nema smisla. Te dvije zemlje su susjedne, trebaju biti prijateljske. Srećom, ekonomska suradnja između Hrvatske i Srbije je puno, puno bolja nego politički odnosi", podvukao je analitičar.

Pročitajte više