Ekstremni ljevičari stižu na zabranjeni prosvjed u Leipzigu. Sukobili se s policijom

Foto: Profimedia

PRIPADNICI ljevičarske scene u Njemačkoj okupljaju se u subotu, unatoč zabrani prosvjeda, u Leipzigu u znak podrške nedavno osuđenoj radikalnoj ljevičarki, a vlasti govore o zapaljenim automobilima i napadima na policiju u mnogim dijelovima grada.

Rano poslijepodne u južnim dijelovima Leipziga zapaljeno je nekoliko automobila i kontejnera za otpad, što se smatra djelom lijevih ekstremista koji se usprkos zabrani u Leipzigu okupljaju u znak podrške nedavno osuđenoj ljevičarki Lini E. Ona je ovog tjedna osuđena na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog organiziranja fizičkih napada na pripadnike ekstremne desnice.

Policija kontrolira vlakove

U noći s petka na subotu u mnogim dijelovima grada je došlo do sukoba između pripadnika ekstremne ljevice i policije. U tim sukobima je prema policijskom priopćenju ozlijeđeno dvadesetak pripadnika policije.

U subotu poslijepodne Ustavni sud u Karlsruheu je po hitnom postupku odbacio tužbu kojom su lijeve aktivističke grupe htjele poništiti odluku višeg upravnog suda u Saskoj, koji je zabranio prosvjed u strahu od izgreda i sukoba ljevičara i policije te opasnosti po javni red i mir.

Policija od jučer kontrolira vlakove koji voze prema Leipzigu. Aktivisti ljevičarske scene pozvali su istomišljenike iz cijele Europe na prosvjed u Leipzig. Još je u srijedu u Dresdenu, nakon objave presude protiv grupe ljevičara, došlo do nasilnih prosvjeda pripadnika krajnje lijevog političkog spektra.

Pročitajte više

 

Pročitajte više