El Chapovi sinovi zabranili prodaju fentanila. Sukob unutar moćnog meksičkog kartela?

Ilustracija: EPA

MOĆNA frakcija kartela Sinaloa, koju predvode sinovi bivšeg meksičkog narkobosa Joaquina "El Chapa" Guzmana, zabranila je proizvodnju i prodaju fentanila u Sinaloi, piše Reuters. Uz ceste diljem države Sinaloa, na sjeveru Meksika, pojavile su se poruke kojima se priopćava navedena odluka. 

Poruke je potpisala frakcija Los Chapitos, na čijem čelu se nalaze El Chapovi sinovi, koji su preuzeli očevo kriminalno carstvo nakon što je El Chapo izručen Sjedinjenim Državama 2017. godine. Analitičari su skeptični prema nagađanjima da će skupina napustiti tako profitabilan posao. 

Ne može se sa sigurnošću reći tko je postavio sporne poruke na mostove i nadvožnjake, ali zanimljivo je da su se poruke pojavile u trenutku kada američke vlasti pojačavaju pritisak na Meksiko da poduzme mjere protiv kriminalnih skupina uključenih u proizvodnju fentanila.

"To je trik da se fokus skine s njih"

Američka vlada je ove godine objavila da je frakcija Los Chapitos glavni dobavljač fentanila za tržište u SAD-u. Prošli mjesec Ovidio Guzman, najmlađi od četvorice braće Los Chapitos, izručen je Sjedinjenim Državama. "Prodaja, proizvodnja, prijevoz ili bilo koja vrsta poslovanja koja uključuje tvar poznatu kao fentanil strogo je zabranjena u Sinaloi", stajalo je na porukama. 

Leo Silva, bivši agent američke Uprave za suzbijanje droga (DEA) koji je radio u Meksiku, smatra da su poruke vjerojatno pokušaj Los Chapitosa da krivnju za proizvodnju fentanila prebace na druge. "Zajedno s izručenjem jednog od braće, to je trik da se fokus skine s njih. Ne vidim da će zaustaviti proizvodnju", kazao je. 

Lokalna istraživačka kuća Riodoce je u srpnju izvijestila da su Los Chapitosi poručili proizvođačima u Culiacanu, glavnom gradu Sinaloe, da prestanu proizvoditi fentanil. Ubrzo nakon toga otkrivena su tijela muškaraca koji su bili mučeni i na koje su bačene tablete fentanila kao očita poruka drugima.

Nejasno je mogu li Los Chapitosi donijeti takvu zabranu diljem Sinaloe budući da veći dio teritorija kontrolira El Chapov stari partner Ismael "El Mayo" Zambada, koji vodi drugu moćnu frakciju kartela. Međutim, Silva je skeptičan prema samoj pretpostavci da će se i Los Chapitosi držati podalje od fentanila. "To je previše novca da bi okrenuli leđa", zaključio je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više