Elizabeth Holmes ulaže žalbu na presudu kojom je osuđena na 11 godina zatvora

Foto: EPA

OSUĐENA prevarantica i osnivačica tvrtke Theranos Elizabeth Holmes uložit će žalbu na presudu kojom je osuđena na 11 godina i 3 mjeseca zatvora zbog prevare investitora u svoj startup za testiranje krvi, koji je svojedobno bio procijenjen na 9 milijardi dolara.

Holmes i njezin pravni tim imaju rok do 3. ožujka iduće godine za podnošenje podnesaka i transkripata suđenja, prenosi AFP. Elizabeth Holmes je utemeljila Theranos 2003., kad je imala samo 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostaviti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima.

Dobila novac velikih ulagača 

Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspjela je u nekoliko godina zadobiti povjerenje i osigurati novac velikih ulagača, privučenih poduzetnošću mlade žene, rijetke u muškom svijetu kalifornijskih inženjera.

Kada je tvrtka bila na vrhuncu, njezina je vrijednost bila procijenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holmes, većinske dioničarke, na 3.6 milijardi, navodi časopis Forbes, koji ju je 2014. proglasio najmlađom milijarderkom.

Kao dijete Holmes se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je izmislila jednostavan, brz i djelotvoran uređaj, koji će moći obaviti stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta, tvrdila je. No 2015. Wall Street Journal otkrio je veliku prevaru: famozni stroj koji je tvrtka Theranos obećala nikad nije funkcionirao.

Optužnica dignuta 2018.

Holmes (38) je zbog svoje uloge u tvrtki 2018. godine optužena za prevaru po 12 točaka. Suđenje je počelo 2021. nakon odgode zbog njezine trudnoće. Postupak je izazvao medijsku pomamu ispred zgrade suda u San Joseu, gdje je Holmes posvjedočila kako nije svjesno počinila prevaru i da je vjerovala u obećanje tvrtke.

Holmes je osuđena po četiri točke optužnice, uključujući jednu točku zavjere za prevaru ulagača i tri točke optužnice za prevaru protiv ulagača, ali je oslobođena po tri optužbe koje se odnose na pacijente koji su dobili netočne rezultate testa. Porota je ostala podijeljena oko tri točke optužnice.

Osuda i kazna mogle bi označiti novu eru za Silicijsku dolinu, industriju koja je godinama njegovala kulturu "lažirajte dok ne uspijete", pri čemu osnivači daju velika obećanja, često s malo dokaza, kako bi privukli interes i sredstva za svoje startupove, piše Guardian.

Pročitajte više