KORONAVIRUS U SVIJETU

EMA: Booster doza drugog cjepiva može biti učinkovitija od one kojom ste se cijepili

Ilustracija: EPA

PRIMJENA dodatne doze cjepiva protiv koronavirusa različite od one u prve dvije injekcije mogla bi izazvati jači imunološki odgovor od booster doze istog cjepiva, naglašava Europska agencija za lijekove (EMA).

EMA je priopćila da proučava podatke prije odluke hoće li se prikloniti odluci Američke agencije za lijekove (FDA) koja je jučer odobrila za booster dozu različito cjepivo od prvotnog cjepiva.

EMA je odobrila treću dozu Pfizera za punoljetne

Cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne, Johnson & Johnsona i AstraZenece su trenutačno odobrena u Europskoj uniji. EMA je načelno odobrila treću dozu cjepiva Pfizer/BioNTecha za starije od 18 godina i prepustila državama izbor cjepiva.

"Primjećujemo obećavajuće rezultate u studijama koji potvrđuju da taj pristup uz određene kombinacije cjepiva donose snažniji imunološki odgovor nego kada se isto cjepivo koristi za dodatnu injekciju", izjavio je na konferenciji za novinare Marco Cavaleri, odgovoran za strategiju cjepiva u EMA-i.

Nekoliko zemalja odobrilo je pojačanu dozu kako bi osnažili imunitet cijepljenih osoba, koji izgleda slabi nakon nekoliko mjeseci, iako se obično koristi isti tip cjepiva.

Pfizer kaže da je njegova treća doza učinkovita 95 posto

Istraživanje objavljeno u Sjedinjenim Državama prošlog tjedna pokazalo je da su ljudi koji su primili cjepivo Johnson & Johnsona koje, poput AstraZenece, koristi klasičnu tehnologiju virusnih vektora, bolje zaštićeni booster dozom mRNA cjepiva poput Pfizera ili Moderne.

"Izgleda da mRNA cjepiva kao booster doza djeluju puno bolje na stimuliranju imunološkog sustava i mogu izazvati stvarno jaki imunološki odgovor", izjavio je Cavaleri. EMA također mora odlučiti 25. listopada hoće li odobriti dodatne doze s cjepivom Moderne, dodao je.

Istraživanje koje je danas objavio Pfizer/BioNTech navodi da je treća doza njihovog cjepiva 95.6 posto učinkovita protiv simptomatskih oblika bolesti. EMA će za dva mjeseca odlučiti hoće li odobriti cjepivo Pfizer/BioNTecha za djecu od 5 do 11 godina, nakon što su dva laboratorija predala podatke prošlog tjedna. Agencija bi trebala sljedećeg tjedna ispitati oralni lijek protiv covida američkog farmaceutskog laboratorija Merck, rekao je Cavaleri.

Pročitajte više

 

Pročitajte više